BURSE de excelenţă de 15.000 de euro pentru olimpicii care rămân în țară. Premiile MAJORATEMinistrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a declarat joi, la Oradea, că anual sunt disponibile 50 de burse de excelență, în valoare de câte 15.000 de euro, pentru tinerii care au câștigat Olimpiade internaționale sau concursuri internaționale de marcă și rămân în țară pentru a activa în domeniul cercetării.

Min. Educatiei acorda burse de excelenta, de 15.000 de euro, pentru tinerii care raman in tara (Foto aktual24.ro)
Min. Educaţiei acordă burse de excelență, de 15.000 de euro, pentru tinerii care rămân în țară (Foto aktual24.ro)

'Cu ani în urmă propuneam o bursă de excelență pentru premianți ai Olimpiadelor internaționale sau concursuri majore din lume. Abia în 2013 ministrul de atunci a acceptat și așa s-a organizat această competiție. Este vorba despre 50 de burse acordate anual, în valoare de 15.000 de euro, pentru doi ani, la care se adaugă 2.000 de euro pentru mobilitate. Și dacă după doi ani rezultatele sunt bune și decide să rămână în țară, mai poate să mai primească încă 10.000 de euro pentru următorul an și jumătate,' a declarat ministrul, citat de Agerpres. 

CITEŞTE ŞI Premii de până la 12.550 de lei pentru elevii premianţi la olimpiadele şcolare

Ministerul Educaţiei propune majorarea sumelor acordate elevilor premianţi la olimpiadele naţionale pe discipline până la 12.550 de lei.

Adrian Curaj și-a manifestat dezamăgirea, afirmând că, deși există o asemenea oportunitate, în acest an nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul.

'Din păcate, nu au fost solicitări. S-au dat 14 acum doi ani, 11 acum trei ani, anul acesta nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunțat concursul și am rămas dezamăgit. De asta acum l-am anunțat, ca să se știe de program. Îmi pare rău că lucruri minunate nu sunt spuse și nu sunt cunoscute,' a spus ministrul.

Tinerii care vor să primească o asemenea bursă trebuie să fi câștigat un premiu internațional sau o Olimpiadă mondială în ultimii doi ani de liceu, cu condiția să studieze într-o universitate din România și să se asocieze unui laborator de cercetare de interes pentru ei.

Ministerul Educaţiei propune majorarea premiilor pentru olimpicii naţionali

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind stimularea performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit documentului, toţi elevii care obţin premii la concursurile şi olimpiadele şcolare pe discipline sunt recompensaţi cu stimulente financiare, măsura unui nou cadru legislativ care să răsplătească performanţa şcolară fiind dată de nevoia raportării stimulentelor financiare la realităţile socio-economice. Mai mult, cuantumul sumelor privind premierea elevilor la olimpiadele naţionale nu a fost modificat din 2008, Ministerul Educaţiei propunând, prin proiectul de Hotărâre de Guvern, majorarea cu până la 30% a sumelor acordate.

În ceea ce priveşte olimpiadele internaţionale, cuantumurile au rămas la nivelul anului 2015, fiind cumulate cu alte beneficii acordate elevilor şi profesorilor. Astfel, performanţele obţinute la etapa internaţională a competiţiilor şcolare desfăşurate la nivel mondial sunt recompensate de MENCŞ cu următoarele sume: 12.550 de lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut, 9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 de lei pentru menţiune.

Pentru rezultatele deosebite înregistrate la competiţiile şcolare internaţionale, organizate la nivel european sau regional, MENCŞ acordă stimulente în valoare de 4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul II/medalie de argint, 2.945 de lei pentru premiul III/medalie de bronz şi 2.550 de lei pentru menţiune. Cuantumurile acestor premii în bani acordate elevilor reprezintă sumele nete.

La rândul său, profesorul care a pregătit elevul premiat pe plan internaţional primeşte un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea sumei - echivalentă cu cea acordată elevului - se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori. În cazul în care elevul obţine mai multe medalii pentru aceeaşi disciplină şcolară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincţia cea mai mare obţinută de elevul pregătit.

Pentru şcoala pe care o frecventează elevul premiat/elevii premiaţi la competiţiile şcolare internaţionale se acordă aceleaşi sume pe care le-a/le-au obţinut elevul/elevii săi. Banii primiţi se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare.

Pe de altă parte, elevii premiaţi la olimpiadele internaţionale beneficiază, timp de 12 luni, de bursa Meritul Olimpic. Nu în ultimul rând, aceştia sunt pregătiţi la standarde înalte de profesori universitari care sunt, la rândul lor, remuneraţi. Alte facilităţi prevăzute în proiectul de HG se referă la transport, cazare şi masă pe perioada desfăşurării competiţiilor.

În ceea ce priveşte elevii care obţin distincţii la etapele judeţene şi interjudeţene/regionale ale concursurilor/olimpiadelor şcolare şi profesorii care îi pregătesc, proiectul de act normativ nu aduce noutăţi. Mai exact, cuantumurile sumelor acordate sunt stabilite de autorităţile locale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Etichete: 15.000 euro, Adrian Curaj, burse excelenta, tineri care raman in tara

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE