MINERII au ajuns în Bucureşti, după 7 zile de marş. Ei au protestat la Guvern UPDATEMinerii plecați acum o săptămână din Oltenia au intrat, luni, în Capitală. Oamenii au protestat în faţa Guvernului, fiind nemulţumiţi  de disponibilizările și situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Minerii au mers peste 300 de kilometri pe jos într-un "marș al disperării".

Minerii au ajuns in Capitala
Minerii au ajuns în Capitală

UPDATE ora 15.30 Discuţiile dintre reprezentanţii minerilor şi vicepremierul Costin Borc s-au încheiat.

"Am un mare respect pentru manifestaţia dumneavoastră. Am discutat cu liderii de sindicat, nu se închide şi nici nu s-a discutat vreodată să se închidă CEO, ca să fie clar. Am stabilit, împreună cu liderii de sindicat să ne întâlnim, fie la Bucureşti, fie la Târgu Jiu, la fiecare două săptămâni, să punctăm fiecare din lucrurile pe care le-am convenit în aşa fel încât CEO să devină societatea fanion a energiei româneşti, aşa cum trebuie să fie. Voi veni la Târgu Jiu", le-a spus vicepremierul Costin Borc, minerilor care protestau în faţa Guvernului.

Cât priveşte restructurările, Borc a declarat că este important ca ele să se facă cu respectul cuvenit faţă de oameni, "cu venituri de completare şi cu salarii pentru cei care vor fi disponibilizaţi".

UPDATE 12.50 Vicepremierul Costin Borc i-a asigurat pe mineri că nu se pune problema să se închidă vreodată Complexul Energetic Oltenia şi le-a spus că le ascultă cererile, arătând că problemele prezentate de aceştia sunt mai vechi de 10 ani, iar mai multe guverne succesive au profitat de ele, politic şi economic.

UPDATE 12.10 O delegație a minerilor, sosiți luni în București, a intrat la discuții cu reprezentanți ai Guvernului, iar ceilalți protestează în Piața Victoriei. Câteva sute de mineri și energeticieni protestează în Piața Victoriei din Capitală. Ei au bannere pe care scrie "ANRE, de ce opriți mina Gorjului? Siguranța energetică a țării în pericol", "Către FMI. Noi suntem români. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni", "Certificatele verzi din România aduc în Gorj sărăcia". De asemenea, aceștia poartă veste pe care scrie "Certificatele verzi, subvenții din banii românilor pentru regenerabile".

Membrii Federației Naționale de Mine din Energie au plecat luni, 11 aprilie, într-un marș de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la București, protestând față de situația Complexului Energetic Oltenia și a sistemului energetic, în generaL.

"Sunt 150 de mineri, dar lor li se mai alătură și alți colegi, astfel că vor fi în jur de 300 de oameni", a declarat Manu Tomescu, lider sindical, luni dimineața.

Coloana de 150 de mineri este însoțită de jandarmi. Oamenii protestează faţă de disponibilizarea a sute de angajaţi. Locul lor de muncă este în pericol şi, odată cu el, şi situaţia Complexului Energetic Oltenia. 

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a declarat că minerii participanţi la "marşul disperării" vor merge, luni, în faţa sediului Guvernului, unde au o autorizaţie de protest, întreaga acţiune fiind un semnal de alarmă privind situaţia de pe piaţa de energie din România. Pârvulescu a precizat că la protest vor participa aproximativ 300 de persoane, minerilor veniţi de la Rovinari şi Turceni urmând să li se alăture şi alţi protestatari. Liderul sindical a mai spus că li s-a promis că o delegaţie a minerilor va discuta cu vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

La intrarea în Bucureşti, de pe Şoseaua de Centură prin cartierul Bucureştii Noi, minerii au fost aşteptaţi de colegi sindicalişti, care îi vor însoţi până la Guvern, unde au autorizaţie de protest până la ora 14.30.

Minerii spun că pe drumul de la Rovinari la Bucureşti au întâlnit oameni sufletişti care le-au dat apă, fructe şi i-au încurajat. O bătrână le-a adus zacuscă şi tocană spunând că atât are în cămară şi le poate oferi. Până în prezent, minerii participanţi la această acţiune nu au avut dificultăţi, în afara unor probleme legate de faptul că au mers mult pe jos, potrivit news.ro.

"Tălpi pline de băşici, dureri de articulaţii, dar am ştiut în ce ne angajăm şi deci nu ne plângem", a mai spus liderul acestora.

Aproximativ 60 de mineri au plecat, luni, în jurul orei 8.00, pe jos, din faţa sediului Termocentralei Rovinari, pe traseul Fărcăşeşti - Urdari - Turceni - Işalniţa - Craiova - Slatina - Piteşti - Găeşti - Bucureşti, într-un "marş al disperării", dorind să tragă un semnal de alarmă privind piaţa de energie din România. Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna aceasta un program de disponibilizări pe bază de voluntariat.

Etichete: Bucureşti, mers pe jos, mineri, mineri Bucuresti, mineri in bucuresti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE