Ministerul Apărării, sancţionat pentru discriminarea femeilorMinisterul Apărării Naționale (MApN) a pierdut un proces cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe tema discriminării femilor. Ministerul a exclus femeile de la mai multe specializări militare, disponibile în învăţământul superior, motivând decizia prin faptul că femeile au menstruaţie şi rămân însărcinate.

Ministerul Apararii, sanctionat pentru discriminarea femeilor
Ministerul Apărării, sancţionat pentru discriminarea femeilor
Foto: teotrandafir.com

Curtea de Apel București a decis la 1 aprilie că excluderea femeilor de la mai multe specializări militare și oferirea unui număr mai mic de locuri pentru femei în raport cu cele pentru bărbați la învățământul superior militar este discriminatorie.

MApN a fost sancționat prin avertisment de CNCD în noiembrie 2014 pentru acest motiv. Ministerul a contestat însă sancțiunea în instanță și a motivat  excluderea în fața Curții de Apel București prin faptul că femeilor le vine ciclul menstrual și rămân însărcinate.

„O abordare fără limitări și constrângeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere în unitățile și instituțiile de învățământ militar poate conduce în situația cea mai defavorabilă, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de către femei, la toate armele și specialitățile militare; prin reducere la absurd, într-o perioadă de 6-9 ani, poate apărea situația conform căreia o escadrilă de avioane multirol sau elicoptere de luptă să fie încadrată numai cu femei, ceea ce conduce, datorită structurii morfo-fiziologice şi biologice a părții feminine, ca în fiecare lună, pentru o perioadă de 4-5 zile escadrila să fie neoperațională, iar pe perioada maternității, care se poate întâmpla pentru mai multe femei din același escadrilă situația să fie asemănătoare”, se arată în cererea de chemare în judecată a MApN. 

În martie 2015, 17 organizații neguvernamentale, care formează Coaliția Anti-discriminare, au depus o petiție la CNCD în care au atras atenția că împărțirea pe sexe a locurilor scoase la concurs în cadrul unităților de învățământ ale MApN nu a existat întotdeauna și că măsura este discriminatorie.

Etichete: discriminare, femei ministerul apararii, Ministerul Apărării Naţionale

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h