Ministerul de Externe reacționează la menținerea vizelor pentru români în CanadaMinisterul de Externe își exprimă dezamăgirea față de autoritățile canadiene care nu au eliminat vizele pentru români. MAE anunță totodată că autoritățile române vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relației UE-Canada.

Ministerul de Externe reactioneaza la mentinerea vizelor pentru romani in Canada
Ministerul de Externe reacționează la menținerea vizelor pentru români în Canada
Foto: specialarad.ro

Mesajul MAE, transmis printr-un comunicat de presă:

Autorităţile române continuă să acorde o importanță deosebită obiectivului eliminării vizelor pentru călătoriile în străinătate ale cetățenilor români.

Ne exprimăm dezamăgirea că în pofida disponibilității României de colaborare și a situației sale asemănătoare cu a celorlalte state membre din regiune, reflectată în progresele clare în îndeplinirea criteriilor avute în vedere de partea canadiană, precum și în decizia Canadei de a include România în categoria țărilor de origine sigure, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană și Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat.

Începând cu summit-ul UE-Canada din 2008 și ulterior la summit-ul UE-Canada din septembrie 2014, Canada s-a angajat să relaxeze regimul de vize pentru cetățenii români, pentru a asigura cât mai curând posibil libertatea de mișcare pentru toți cetățenii europeni, fără discriminare. În contextul mai larg al obiectivului comun privind semnarea și ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic și a Acordului Economic și Comercial Global (CETA),

România consideră că menținerea regimului de vize canadiene pentru cetățenii români creează dezavantaje evidente, nejustificate, în comparație cu ceilalți cetățeni europeni. Situația actuală privează cetățenii români de oportunitățile economice și comerciale nou create.

În această situație, autorităţile române vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relației UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminării obligativității vizelor pentru cetăţenii români.

Autoritățile române se consultă permanent cu Comisia Europeană și membrii Parlamentului European implicați în dosar, care sunt ținuți la curent cu evoluția situației.

Etichete: mae, vize, vize canada, vize romani

0/1 COMENTARII
Cris
14 Apr 07:38
+0
VOTURI
-0
Vizele nu vor fi eliminate nici pentru Canada, nici pentru America. Conationalii nostri, de culoare, care in prezent populeaza Londra, ar taia-o in masa acolo...mai mult ca sigur. Ar iesi o tziganie maxima si nici americanii, nici canadienii nu-si doresc acest lucru.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE