Ministerul Justiţiei propune abrogarea dispoziţiei care scade pedeapsa deţinuţilor "scriitori"Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat marţi că va propune Guvernului abrogarea dispoziţiei care permite ca deținuții care scriu lucrări științifice să primească o reducere de 30 de zile din pedeapsă. 

Ministerul Justitiei propune abrogarea dispozitiei care scade pedeapsa detinutilor "scriitori"
Ministerul Justiţiei propune abrogarea dispoziţiei care scade pedeapsa deţinuţilor "scriitori"
Foto: ziarulring.ro

„Fenomenul a scăpat de sub control. Propun Guvernului României ca printr-o ordonanță de urgență care va fi promovată în prima ședință din februarie să cer abrogarea acestei dispoziții", a declarat Raluca Prună, astăzi, într-o conferință de presă, anunțând totodată noi date care arată numărul cărților scrise de deținuți pentru a-și scurta pedeapsa cu 30 de zile.

Raluca Prună a precizat că această prevedere există în dreptul român din 1969, însă „problemele au apărut în momentul în care la nivelul anului 2013 am asistat la o creștere fulminantă a acestor lucrări".

„La nivelul anilor 2014 și 2015, conform ultimelor cifre primite astăzi, în 2014 am avut 90 de astfel de lucrări și 340 de lucrări în 2015", a precizat ministrul, conform digi24.ro.

Raluca Prună a mai anunțat că, împreună cu această ordonanță de urgență, va pune pe masa Guvernului regulamentul de aplicare a legii 254/2013, care trebuia să fie adoptat odată împreună cu legea, în 2014. În plus, Raluca Prună a răspuns că „este prematur" să spună acum dacă va propune schimbarea directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor, însă a precizat că „există o responsabilitate cel puțin administrativă".

De altfel, tot astăzi, Procurorii DNA s-au autosesizat în cazul cărților scrise de deținuți în închisoare pentru a beneficia de o reducere a pedepsei cu 30 de zile. Potrivit instituției, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. 

Etichete: detinuti carti, închisoare, raluca pruna

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE