Ministerul Mediului a suspendat ordinul care ar fi permis împuşcarea a aproape 1.700 de animaleMinistrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a anunţat, marţi, că a fost suspendată procedura emiterii ordinului de ministru care ar fi permis împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice.

Pui de urs Romania
Pui de urs România
Foto: cotidianul.ro

"Trebuie să ştiţi că, în momentul de faţă, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru că încă ne lipsesc câteva elemente esenţiale. În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul stiintific suprem al ţării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS şi Fundaţia Carpaţi. Toată documentaţia a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experţilor din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - România l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră", a scris ministrul Mediului, Cristina Paşca-Palmer, pe pagina sa de Facebook.

Palmer a mai precizat că fără punctul de vedere al Academiei nu are de gând să înainteze cu această procedură.

"Am programat, în perioada următoare, o serie de discuţii aplicate cu toţi specialiştii implicaţi. La fel ca mulţi dintre dumneavoastră, şi eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest Ordin, sau a dimensiunii numărului de intervenţii propuse. Decizia finală va lua în calcul toate aceste elemente", a mai transmis ministrul Mediului.

ONG-ul de mediu WWF a transmis, când încă proiectul se afla în dezbatere publică, că iniţiativa permite împuşcarea a aproape 1.700 de animale sălbatice.

"Ordinul ministerial propune împuşcarea a 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice. Cotele sunt propuse în condiţiile în care ministerul acceptă parţial argumentarea celor care au făcut studiul - un colectiv al facultăţii Transilvania din Braşov, adică doar pentru urşi, lupi şi pisici sălbatice. Acelaşi studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deşi nu se oferă vreo explicaţie în acest sens. Mai mult, deşi 6 din 9 experţi din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea şi au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate", se arată într-un comunicat de presă publicat de instituţie pe site-ul propriu, la data de 28 septembrie.

Etichete: animale salbatice, impuscare animale salbatice, Ministerul Mediului, oridin impuscare animale

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h