Ministrul Agriculturii: Sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet şi se pune iar la vânzareMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, trage un semnal de alarmă şi spune că România este "o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate". Mai mult, ministrul avertizează că în ţară sunt cazuri în care salamul învechit se spală cu oţet şi se pune iar în vânzare, în timp ce saramura brânzei este de asemenea schimbată pentru a da impresia că produsul este proaspăt.

Achim Irimescu
Achim Irimescu

Aici este o piaţă în care importa­to­rii se orientea­ză şi aduc produ­se la sfârşit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­păşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face dato­ria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii con­trolează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?", a declarat Achim Irimescu, în­tr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Ajuns ministru în urma pro­tes­telor de stradă, odată cu instaurarea gu­ver­nului tehnocrat, Irimescu nu este străin de ce se întâmplă în România.

La Bruxelles, de unde vine, ocupa funcţia de şef al secţiei de agricultură, la Reprezen­tanţa Per­ma­nen­tă a Ro­mâniei la UE. A fost secre­tar de stat în Minis­terul Agri­culturii (2012 – 2014), consilier al ministrului agriculturii între 1990 şi 1998. Un om care ştie deci ce spune atunci când afirmă că impor­turile sunt de slabă calitate pentru că România este consi­derată „o piaţă de mâna a zecea".

În ultimele luni industria ali­men­tară locală a fost atinsă de mai multe scan­daluri legate de calitatea produ­selor ce se vând în magazinele din România.

Statul nu-şi face datoria, ANPC (Agenţia Naţinală pentru Protecţia Consumatorului – n.red.) nu-şi face datoria", a mai spus ministrul.

În replică, ANPC a transmis un comunicat de presă prin care anunță că a făcut peste 4000 de controale la supermarketuri și hypermarketuri anul trecut. 

Reacția ANPC:

Autoritatea a desfasurat in anul 2015 un numar de 4.620 de controale la supermarketuri si hypermarketuri si au fost incheiate 1.607 procese verbale de constatare a contraventiei.

Astfel, ANPC a desfasurat 56 controale tematice la nivel national, respectiv 30 controale in domeniul produselor si serviciilor alimentare (54%), 26 controale in domeniul produselor si servicii nealimentare (46%). Pe langa aceste controale au fost efectuate si controalele la nivel local (regional sau/si judetean), controale in cadrul comandamentelor de vara si iarna, cercetarea reclamatiilor primite de la consumatorii precum si extinderea controalelor in urma abaterilor constatate.

In cadrul actiunilor tematice de control au fost verificati peste 41.788 operatori economici din care au fost sanctionati 25.000 operatori economici, valoarea amenzilor fiind de 47,4 milioane lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusa masura de oprire de la comercializare a fost de 7,72 milioane lei.

In cursul anului 2015 au fost desfasurate 30 de actiuni de control cu privire atat la conformitatea, modul de comer­cia­lizare si eti­chetare a produselor alimentare, cat si cu privire la calitatea serviciilor de alimen­tatie publica si colectiva. Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare (produse din carne, lapte si produse lactate, orez, pasta de tomate, cacao si ciocolata etc), constatandu-se la circa 8% dintre acestea neincadrarea in prevederile legale in vigoare- umiditate, continutul de grasimi, continutul de sare.

Etichete: Achim Irimescu, ministrul agriculturii, piata romania, produse expirate

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE