Ministrul Culturii: Hala Matache este o ruină şi trebuie mutatăPuiu Haşotti, ministrul Culturii, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că Hala Matache este "o ruină", care trebuie mutată şi reconstruită, folosindu-se elementele sale originale, astfel încât să nu "impieteze asupra urbanismului şi circulaţiei în Bucureşti".

Ministrul Culturii spune ca Hala Matache este o ruina si trebuie mutata
Ministrul Culturii spune că Hala Matache este o ruină şi trebuie mutată
Foto: B365.ro

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Puiu Haşotti, a prezentat, luni, o serie de iniţiative legislative în domeniul patrimoniului, aflate în prezent pe circuitul de avizare.

În acest context, Haşotti a vorbit şi despre Hala Matache, un monument istoric de categoria B - de interes local -, spunând că subiectul nu poate fi discutat la nivelul Ministerului Culturii în absenţa unui aviz de la Ministerul Dezvoltării. "Hala Matache este o ruină. Nu avem încă nimic de la Ministerul Dezvoltării (...) Un punct de vedere strict personal este acela că Hala Matache nu trebuie să intre în coliziune cu interesul public al cetăţeanului şi cu urbanizarea Bucureştiului. Ea trebuie menţinută, dar trebuie mutată, inclusiv cu cât mai multe elemente constitutive ale Halei Matache. Trebuie mutată în aşa fel încât monumentul trebuie să rămână, dar în alt loc, astfel încât să nu se impieteze asupra urbanismului şi circulaţiei în Bucureşti şi ea ar trebui să fie un spaţiu cultural. La ora actuală, este un dezastru Hala Matache", a spus Puiu Haşotti, citat de gandul.info.

El a mai spus că Ministerul Dezvoltării nu a remis MCPN niciun fel de punct de vedere referitor la Hala Matache. "Noi am dat un aviz pentru o documentaţie de intervenţie de conservare de urgenţă. E singurul aviz pe care l-am dat", a spus şi Sergiu Nistor, secretarul de stat în Ministerul Culturii.

Prezent la conferinţa de presă, organizată la sediul MCPN, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", a spus că Ordinul Arhitecţilor tocmai a premiat o propunere care prevede păstrarea Halei Matache pe locul actual. El a mai amintit că Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a dat un aviz de demolare în cazul acestui edificiu fără să ţină cont de recomandarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Declaraţiile survin în contextul în care, vineri, edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că îi face o curte acerbă ministrului Culturii, Puiu Haşotti, având nevoie de avizul acestuia pentru mutarea Halei Matache, la construirea Diametralei Buzeşti - Berzei. Oprescu a mai precizat că soluţia mutării rămâne valabilă pentru că nu are alte variante din punct de vedere tehnic. "Nu pot să curbez atâta linia de tramvai, ca să expropriez pe stânga m-ar costa 50 de miioane de euro", a mai spus edilul-şef.

ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti care se opun mutării Halei Matache anunţaseră, după o discuţie cu secretarul de stat Marcel Boloş de la MDRT, pe 24 septembrie, că acest subiect va fi discutat într-o şedinţa comună a Comisiei Tehnice de Urbanism din Ministerul Dezvoltării şi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (CNMI) din Ministerul Culturii, în condiţiile în care comisia responsabilă din MDRT nu dăduse încă avizul.

Avizul Ministerului Culturii trebuie semnat de ministrul Puiu Haşotti, după consultarea CNMI. Potrivit ministrului Eduard Hellvig, mutarea Halei Matache ar urma să fie discutată de CNMI în următoarea şedinţă a comisiei.

Etichete: demolare Hala Matache, Eduard Hellvig, Hala Matache, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, mutare Hala Matache, nicuşor dan, primarul general, Puiu Haşotti, Sorin Oprescu

0/4 COMENTARII
R. N.
30 oct 17:58
+0
VOTURI
-0
Domnu' ministru al culturii,
hala Matache a fost lasata sa se degradeze de catre proprietar, adica Primaria Bucurestiului. Ce-ar fi sa aplicati legea monumentelor si sa pedepsiti proprietarul pentru degradarea cu buna stiinta a unui imobil inscris in lista monumentelor? Ar fi o premiera pentru tara asta...
Am niste indoieli ca veti fi in stare de asa ceva - probabil ca nici nu stiti ce prevede legea aceea - dar omul cit traieste, spera.
Andrei
30 oct 09:33
+0
VOTURI
-0
Tovarasi !va meritati conducatorii .
Matache
29 oct 23:28
+0
VOTURI
-0
Domnule Iordachescu, chiar credeti ca cineva se va ocupa de reconstructia acelei cladiri?
Nu v-a contactat nimeni deoarece nu au vreun interes. Ei doresc spatiul aflat sub Hala Matache, iar un om cu niste cunostinte tehnice ca ale dvs i-ar impiedica sa-si duca la indeplinire planurile.

Domnul sa ne dea noua conducatori mai intelepti!
Eugeniu IORDACHESCU
29 oct 18:29
+0
VOTURI
-0
Sunt inginerul care a mutat o serie de biserici in Bucuresti si in tara. Deasemenea, am mutat pe timpul fostului regim politic Banca Nationala din Miercurea-Ciuc, Spitalul Dermato-Venerian din Craiova, Palatul Sinodal din Bucuresti, blocuri in Bucuresti pe Bdul Republicii si str. Aurel Vlaicu - toate fara intreruperea activitatii in constructiile respective si cu asigurarea tuturor utilitatilor, indiferent de anotimp.
Ma intreb cum definesc autoritatile ministeriale si cele de la primarie "mutarea" Halei Matache. Eu inteleg ca vor s-o demoleze si s-o reconstruiasca, pentru ca pe mine nu m-a contactat nimeni in aceasta problema, cu toate ca am inaintat diverse memorii catre Primaria Capitalei.

Poate le-o da Domnul mintea cea de pe urma!

Cu stima,

dr.ing. Eugeniu IORDACHESCU

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE