Ministrul Culturii îi răspunde lui Caramitru: "Speram să veniţi cu soluţii, nu cu un nou scandal"Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a răspuns marți scrisorii deschise transmise de Ion Caramitru şi Senatul UNITER, precizând că s-ar fi așteptat ca actorul să propună soluții pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Națională București, nu să producă "un nou scandal".

Ministrul Culturii ii raspunde lui Caramitru: Speram sa veniti cu solutii, nu cu un nou scandal
Ministrul Culturii îi răspunde lui Caramitru: Speram să veniţi cu soluţii, nu cu un nou scandal
Foto: tvmania.ro

"Ca ministru deschis dialogului direct (fie și prin intermediul spațiului public) apreciez vigilența și spiritul critic de care dați dovadă și consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătățirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens. (...) Sunt convins că amândoi simțim față de aceste arii ale activității creative o responsabilitate pe măsura provocărilor foarte dificile pe care situația le manifestă", a transmis Alexandrescu.

Ministrul Culturii susține că intențiile pe care le-a declarat încă de la începutul mandatului său "au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ și legislativ dedicat instituțiilor publice de cultură", bazându-se "pe sprijinul breslei artistice, al uniunilor de creație și al personalităților din lumea scenei în acest sens".

Reamintim că președintele Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru, i-a cerut luni ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, printr-o scrisoare semnată în numele Senatului UNITER, să își dea demisia. Caramitru îl acuză pe Alexandrescu de un comportament discreționar și abuziv față de managerii unor instituții de cultură și pentru "situația conflictuală, fără precedent, pe care a creat-o și întreținut-o la Opera Națională din București".

Puteţi consulta răspunsul complet transmis de ministru, mai jos:

Stimate Domnule Preşedinte Ion Caramitru, Stimați membri ai Senatului UNITER,

Intențiile pe care le-am declarat încă de la începutul mandatului meu au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ și legislativ dedicat instituțiilor publice de cultură. Instituțiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea și întinerirea sistemului public, prin energii noi. Sunt și rămân însă atent la echilibrul care trebuie păstrat între generații, tendințe, gusturi, dar cred că scena independentă e încă insuficient legitimată de instituția publică.

De asemenea, cred că publicul trebuie să beneficieze constant de o paletă cât mai diversă de propuneri artistice din acest punct de vedere.

Ruptura gravă existentă între inerția și cadrul monolitic al reglementarilor și efervescență scenei vii a artelor m-a determinat să încerc să angajez un proces de reconsolidare mult mai adaptat realității actuale a acestor reglementări, dar să o fac în câteva etape.

M-am bazat și mă bazez pe sprijinul breslei artistice, al uniunilor de creație și al personalităților din lumea scenei în acest sens. Elementelor legale și tehnice din scrisoarea pe care mi-o adresați le voi răspunde într-un document alăturat acestuia, fiindcă problema de fond trebuie exprimată clar pentru spațiul public: a dori schimbare într-un sistem înghețat poate provoca tulburări, refuzuri și reacții violente - ele au devenit evidente acum, dar mă întăresc în convingerea că opțiunea mea este cea corectă. În ceea ce privește comisiile de concurs pe care le-am numit, vă invit să observați că este prima dată în România când, în comisia de concurs pentru poziția de manager al Muzeul Național de Artă al României, a fost invitat un expert de la Muzeul Luvru, iar în comisia de la Biblioteca Națională a României, un expert de la Biblioteca Națională a Franței. De asemenea, este pentru prima dată când atât la evaluări, cât și la concursuri pentru poziții de manageri participă public.

Aţi fost şi rămâneți, domnule Ion Caramitru, un partener inconturnabil în acest sens, unul care a avut întotdeauna disponibilitate deplină pentru dialog. Sunt convins că direcția acțiunilor noastre este aceeași și că estimați, ca și mine, că modul de implementare a managementului în cadrul instituţiilor publice de cultură din România trebuie să fie una dintre priorităţile Ministerului Culturii.

În acest sens, având în vedere experienţa dvs. în domeniul artelor spectacolului şi a managementului instituţiilor publice de cultură, m-aş fi aşteptat ca în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal. Ca ministru deschis dialogului direct (fie și prin intermediul spațiului public) apreciez vigilența şi spiritul critic de care daţi dovadă și consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens.

Sunt convins că amândoi simțim față de aceste arii ale activității creative o responsabilitate pe masura provocărilor foarte dificile pe care situația le manifestă.

Mulţumesc, de asemenea, şi membrilor Senatului UNITER care, spuneţi dvs., sunt în acord cu solicitarea dvs., le respect părerea şi îi invit cu plăcere la discuţii aprofundate pe acest subiect de interes major.

Etichete: Ion Caramitru, Ministerul Culturii, UNITER

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE