Ministrul Culturii renegociază achiziționarea sculpturii Cuminţenia Pământului a lui BrâncuşiStatul român renegociază cu proprietarii sculpturii Cuminţenia Pământului de Constantin Brâncuşi, a anunţat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii. Acesta este de părere că negocierile anterioare au fost prost conduse de stat şi vrea să se sigure că sculptura va rămâne accesibilă publicului român.

Negocierile pentru rascumpararea statii Cumintenia Pamantului de Brancusi au fost reluate
Negocierile pentru răscumpărarea statii Cumințenia Pământului de Brâncuși au fost reluate
Foto: revista cultura

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, este de părere că statul român ''a negociat prost'' cu proprietarii lucrării ''Cumințenia pământului", a lui Constantin Brâncuși', într-un mod jignitor pentru aceștia.

"Statul român a mai negociat cu proprietarii și a negociat prost. (...) Felul în care statul a negociat în anii trecuți a fost, după părerea mea, e o părere personală, jignitor pentru proprietari", a spus Alexandrescu, într-o întâlnire informală cu presa.

El a precizat că a obținut, printr-un memorandum adresat Guvernului de către Ministerul Culturii, permisiunea ca în numele Executivului să renegocieze cumpărarea acestei lucrări cu proprietarii ei și a numit comisia pe care o va conduce în acest scop.

Citește și Înscrierea ansamblului sculptural "Cuminţenia Pământului" în patrimoniul UNESCO, reluată

"În măsura în care vom ajunge la un acord vom putea să cumpărăm lucrarea astfel încât ea să rămână în circuitul public. De fapt asta e discuția: noi recunoaștem în totalitate dreptul proprietarilor de a dispune de lucrare, de a o vinde, dacă doresc. Chestiunea este să vedem dacă ajunge în patrimoniul unei persoane private și rămân într-o colecție inaccesibilă, sau, dacă, într-un fel sau altul, poate să rămână într-unul din muzeele importante din România, astfel încât să fie văzută de români și de străini care vin în România. Asta e discuția, dar ea trebuie să plece de la faptul că această operă de artă a fost retrocedată proprietarilor și ea aparține de drept proprietarilor. Statul român nu se poate prevala de niciun fel de avantaje, după ce ea a avut soarta pe care a avut-o", a declarat Alexandrescu.

Ministrul Culturii a afirmat că "va porni cu noi principii" în negocierea cumpărării "Cumințeniei pământului" și a refuzat să precizeze prețul oferit.

"Nu pot să vă spun cât ofer, pentru că face parte din procesul de negociere. El se desfășoară deja. O să vă rog să-mi acordați încredere pe acest punct, fiindcă apăr interesul public", a mai spus Vlad Alexandrescu.

Etichete: brancusi, cumintenia pamantului, recumparare statuie brancusi, statuie brancusi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE