Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, A DEMISIONAT. Mesajul postat pe Facebook UPDATEMinistrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a demisionat din funcţie, la cererea premierului Dacian Cioloş, în urma scandalului de la Opera Naţională Bucureşti. Este a treia demisie din cabinetul Cioloş în ultimele două săptămâni.

Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu

UPDATE 16.30 Vlad Alexandrescu anunţă pe Facebook că şi-a dat demisia de la Ministerul Culturii. Acesta a postat o scrisoare deschisă către premierul Dacian Cioloş: 

"Domnule Prim-Ministru, În fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public,vă prezint demisia mea.

În mandatul scurt pe care l-am avut, am fost preocupat în primul rând să redau Ministerului Culturii credibilitatea și importanța pe care administrația culturală trebuie să o aibă într-o societate europeană modernă. Punctual, am încercat o reorganizare a Institutului Național al Patrimoniului și am cerut criterii precise care să reglementeze restaurarea patrimoniului național, în situația urgentă a deteriorării lui accelerate. Am inițiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului.

Am creat primul mecanism de finanțare prin care Statul Român poate cumpăra opere de artă românească de pe piața liberă prin subscripție publică, iar cea dintâi operațiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achiziția lucrării „Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși. Am cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO. Am dat expresie așteptării a zeci de mii de români, înscriind situl arheologic și natural de la Roșia Montană în Lista Indicativă UNESCO.

Am intervenit direct în șantiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piața Romană din București și din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor românești din instituții pasive, în instituții deschise publicului, participative. Pentru prima oară în România, muzeele au fost alăturate sectoarelor creative, demarând, sub umbrela Guvernului, un proces amplu de identificare a soluțiilor inovatoare care să relaționeze comunitatea muzeală cu cea creativă.

În aria industriilor creative, a dialogului cu societatea civilă culturală, a implicării expertizei existente pentru revitalizarea și relansarea unor subiecte legate de spațiul cultural emergent, am constituit grupuri de lucru, platforme și modalități concrete și dinamice de consultare publică. Permanentizarea lor este necesară pentru consolidarea unei reforme efective în cultură.

De asemenea, am încercat să aduc o viziune nouă și să scot managementul instituțiilor publice de cultură dintr-o stare anchilozată și letargică.

În domeniul cinematografiei, am lansat un șantier vast menit să reechilibreze distanța dintre reușitele calitative ale cinematografiei românești în țară și în lume și disfuncționalitățile unui sistem administrativ și instituțional vetust și depășit de viteza excepțională de evoluție a sectorului. Peste câteva zile, la Cannes, urma să semnez, o nouă convenție între CNC-ul românesc și CNC-ul francez. De asemenea, concursul CNC va avea un nou regulament, iar sălile de cinema din România vor beneficia prin programul „Orașe europene" de o relansare a ideii de cinematografie de artă. Aceasta ilustrează doar o parte din marele șantier dedicat filmului derulat în mandatul meu.

Sistematizarea și predictibilizarea instrumentelor de susținere financiară ale Ministerului Culturii, consolidarea proiectelor prioritare (prin alocare directă), lansarea programelor de finanțare prin concurs de proiecte CultIN și ACCES și începerea unui proces de reformare a AFCN sunt alte fapte ale mandatului meu, în condițiile în care am preluat un minister în care o treime din posturi erau vacante și salariile sunt cele mai mici din întregul sistem central-administrativ.

Strategia culturală sectorială, legitimarea unor politici culturale pe termen lung au fost și ele pe agenda prioritară a mandatului.

În cele aproape șase luni de ministeriat, am întreținut o comunicare intensă, zilnică, cu spațiul public și partenerii instituționali, dorind astfel să transparentizez procesul decizional.

Am adus alături de mine oameni tineri, dinamici și persoane cu bogată expertiză profesională, cu certitudinea că echipa pe care am construit-o va pereniza, în domeniul public, dinamica reformei.
Presiunea timpului, resursele limitate și dorința de a da un semnal puternic în favoarea reformei au ajuns în acest moment să fie, din păcate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană.

Această situație nu face decât să exemplifice o problemă gravă a sistemului, problemă pe care inerția și lipsa de acțiune consecventă nu o vor putea rezolva.
Domnule Prim-Ministru, mi-aș dori ca reformele pe care le-am inițiat să fie continuate.

Cred că, în situația în care forțe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme firești de reînnoire și de întinerire a sectorului artistic și muzeal din România au devenit atât de sonore în spațiul public, reforma pe care am început-o este periclitată și, de aceea, depun în mâinile Dvs., domnule Prim-Ministru, mandatul meu de Ministru al Culturii. Vlad Alexandrescu".

UPDATE 15.20 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că "azi" nu are de comunicat despre nicio demisie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, şi de nicio solicitare de demisie din partea premierului, precizând că va face un anunţ atunci când "subiectul va fi unul public".

"Oficial nu am nicio demisie şi nicio solicitare de demisie", a spus Suciu, după şedinţa de Guvern.

Întrebat de jurnalişti ce înţelege el prin "oficial", purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat: "Odată, că există o solicitare scrisă sau o demisie trimisă-n scris. Şi doi, premierul să-mi transmită mie că această solicitară a fost pusă".

La insistenţele jurnaliştilor care aveau informaţii obţinute din mai multe surse că a existat o cerere explicită de demisie din partea lui Dacian Cioloş adresată lui Vlad Alexandrescu, Dan Suciu a comentat că orice anunţ va fi făcut atunci când 'subiectul va fi unul public". "În momentul în care acest subiect va fi unul public, îl voi anunţa. Nu este o solicitare publică. Datoria mea este să vă aduc la cunoştinţă solicitările publice. Această solictare nu este, acum, manifestată ca atare", am mai spus Dan Suciu.

Surse guvernamentale au precizat pentru Mediafax ministrul şi-a scris deja demisia, dar s-a convenit ca să o prezinte public joi.

Potrivit lui Suciu, premierul Dacian Cioloş va trimite Corpul de control la Opera Română pentru a verifica modul în care s-a făcut managementul şi în care s-au utilizat fondurile.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Premierul Dacian Cioloş i-a cerut demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu din cauza scandalului de la Opera Naţională. Este a treia demisie din Guvern, după Aura Răducu de la Ministerul Fondurilor Europene şi Ana Costea de la Ministerul Muncii.

Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, pe 4 aprilie, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Johan Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă, scrie news.ro

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.
Pe fondul scandalului început la ONB în urmă cu trei săptămâni, spectacolele care urmau să aibă loc weekendul trecut la Opera Naţională Bucureşti nu au mai fost susţinute. Doar spectacolul de duminică seară a avut loc, iar artiştii au urcat pe scenă purtând banderole albe.

CITEŞTE ŞI Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena: Opera din București ar trebui desființată 

În contextul protestelor care au paralizat activitatea Operei, ministrul Culturii a decis, pe 21 aprilie, să îl schimbe din funcţie pe directorul interimar George Călin, abia renumit în funcţie pe 20 aprilie, la aproape trei săptămâni după ce fusese demis şi înlocuit mai întâi cu dirijorul Tiberiu Soare, apoi cu Vlad Conta. Vlad Alexandrescu şi-a motivat decizia prin voinţa artiştilor de la Operă şi precizează că numirea lui Călin a fost condiţia pusă de Johan Kobborg şi Alina Cojocaru pentru a rămâne în instituţie.

Senatul UNITER şi Ion Caramitru au cerut, luni, prim ministrului Dacian Cioloş să-l demită pe ministrului Culturii "pentru gravele şi repetatele încâlciri, comportamentul discreţionar şi abuziv faţă de managerii unor instituţii de cultură, situaţia conflictuală fără precedent, pe care a creat-o şi întreţinut-o la Opera Nalională din Bucureşti".

În replică, Vlad Alexandrescu a răspuns că intenţiile sale, declarate încă de la începutul mandatului, au fost acelea de a "produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ şi legislativ dedicat instituţiilor publice de cultură".

Vlad Alexandrescu a preluat funcţia de ministru al Culturii din noiembrie 2015, odată cu instalarea Guvernului Cioloş. El este conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, fost ambasador al României la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu şi nepot al criticului Tudor Vianu.

ŞTIRE IN CURS DE ACTUALIZARE

Etichete: ministrul Culturii, ministrul Culturii a demisionat, opera nationala, scandal opera, Vlad Alexandrescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h