Ministrul de Finanţe: Estimăm o creştere economică de 4,1% şi un deficit de 2,8% în România, în 2016Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat, joi, proiecţiile de buget pentru anul 2016. Potrivit estimărilor ministrului de Finanţe, România va avea anul viitor o creştere economică reală de 4,1% din PIB.

Ministrul de Finante: Estimam o crestere economica de 4,1% si un deficit de 2,8% in Romania, in 2016
Ministrul de Finanţe: Estimăm o creştere economică de 4,1% şi un deficit de 2,8% în România, în 2016
Foto: cursdeguvernare.ro

Un deficit 2,8% din PIB şi o creştere economică reală de 4,1% a PIB. Asta estimează Executivul de la Bucureşti privind economia României de anul viitor. În termeni nominali, Produsul Intern Brut (PIB) se va ridica la 746 miliarde de lei.

Ministrul de Finanţe a anunţat şi o serie de măsuri care să susţină creşterea economică a României. Printre aceste măsuri se numără: asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale, pentru creşterea încrederii mediului de afaceri, creşterea investiţiilor bugetare, creşterea transparenţei politicii fiscal-bugetare, organizarea unor dezbateri publice şi schimbarea paradigmei contribuabil-stat, printr-o atitudine mai prietenoasă faţă de contribuabil, prin măsuri de introducere a plăţii cu cardul şi posibilitatea realizării de plăţi online, astfel încât să se reducă drumurile la ghişee, şi conectarea bazelor ANAF.

"Estimăm o creştere a veniturilor nominale cu 1,6%. S-au avut în vedere măsurile abordate de Guvern, care au în vedere majorarea cheltuielilor bugetare cu 13 miliarde de lei", a anunţat Anca Dragu.

Proiecţia bugetului s-a realizat pe baza indicatorilor macro-economici conform datelor furnizate de Comisia Naţională de Prognoză.

Ministrul Anca Dragu a anunţat şi că se estimează câteva posibile evenimente cu impact pozitiv în 2016, precum creşterea încasărilor peste nivelul programat. "Am estimat venituri de o manieră prudentă", a spus Dragu.

Posibile evoluţii cu impact pozitiv asupra bugetului ar putea avea şi accelerarea investiţiilor private, creşterea consumului privat peste nivelul prognozat, precum şi accelerarea nivelului de creştere economică.

Totodată, Anca Dragu, ministru de Finanţe, a evidenţiat şi câteva posibile evoluţii negative cu impact asupra cadrului macro-economic. Printre acestea se numără riscurile geopolitice, riscul intern - de ordin legislativ - suplimentarea de cheltuieli sau diminuări de venituri, care ar afecta bugetul, riscuri economice externe - încetinirea ritmului de redresare în statele UE sau amânarea reformelor structurale ale actualului guvern. 

"Dacă ne uităm la principalele categorii de cheltuieli pot să spun că în ceea ce priveşte investiţiile, acestea înregistrează o creştere, la 5,1% din PIB, faţă de 4,7% în 2015, cheltuieli de personal de la 7,3% la 7,7% din PIB, ca urmare a creşterii salariale. Cheltuielile de investiţii vizează creşterea faţă de preliminatul din 2015 - de la 4,7% la 5,1% din PIB corespunzător unor cifre nominale de 36 miliarde de lei faţă de 33 miliarde de lei", a explicat Anca Dragu.

De asemenea, Executivul de la Bucureşti a luat în calcul şi diminuarea fondurilor europene disponibile, odată cu trecerea la un alt program.

Printre cheltuielile care vor creşte anul viitor se numără cele cu sănătatea, care vor creşte de 3,1 miliarde de lei, atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la CNAS. În 2016 vor creşte cheltuielile pentru educaţie cu 9,6% faţă de 2015 şi va fi şi o creştere semnificativă şi pe zona de cercetare-dezvoltare.

Etichete: creştere economică, deficit, deficit bugetar

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h