Ministrul Educaţiei ACUZĂ "jocurile politice" din învăţământ. Noi reguli la doctorateMinistrul Educației, Adrian Curaj, a declarat, duminică,  că, în prezent, legislația în domeniul doctoratelor este incoerentă și haotică, nu a existat suficientă voință politică pentru a da mediului universitar un cadru robust și autonomia necesară iar jocurile politice au făcut mult rău învățământului românesc, el adăugând că "așa ceva nu trebuie să continue, s-a încheiat".

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj
Foto: romaniatv.net

Declarația a fost făcută duminică într-o conferință de presă, în care ministrul vorbește despre lansarea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern privind Codul studiilor universitare de doctorat.

"Nu eram aici dacă acest lucru era clar, și nu a fost. (...) Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situația în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voință politică pentru a da învățământului un cadru robust și autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi și ne mirăm de ele", a susținut ministrul.

Adrian Curaj a adăugat că era foarte simplu să-și asume, la rândul său, un joc politic.

"Dar nu o facem. Am decis să creăm cadrul potrivit. (...) Sunt convins că efectele vor rezista în timp. Consider că este în obligația Ministerului Educației să creeze un cadru normativ corect și predictibil, iar acest cadru nu l-am avut până acum, am avut un dublu standard în legătură cu ce facem cu doctorii sau doctoranzii oameni politici", a argumentat Adrian Curaj.

Noile modificări în domeniul doctoratelor vor permite, spune Curaj, recredibilizarea, unde este cazul, a instituțiilor de învățământ, întărirea credibilității academice și consolidarea prestigiului universităților din România.

"Modificările vin la pachet cu transparentizarea informațiilor cu privire la doctorate, autoevaluarea școlilor doctorale și evaluarea internațională a școlilor doctorale", a explicat ministrul.

El a reiterat că acordarea și retragerea titlurilor de doctorat se vor afla, de acum înainte, în atribuția instituțiilor organizatoare, respectiv universități și Academia Română.

Noul Consiliu pentru atestarea diplomelor va fi, potrivit proiectului, instanță de apel. Astfel, consiliul verifică procedura și se asigură de calitatea procedurii de acordare a titlului, poate solicita reanalizarea deciziei, iar instituția organizatoare de studii universitare de doctorat analizează și ia decizia. Pentru toate situațiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituția organizatoare de doctorat atrage suspendarea școlii doctorale.

Titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a șefului Academiei Române


Titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a președintelui Academiei Române în cazul nerespectării criteriilor de etică - este una dintre principalele modificări aduse de proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii educației naționale cu referire la acordarea și retragerea titlului de doctor.

Conform proiectului, prezentat de ministrul Educației, Adrian Curaj, un titlu de doctor se retrage pe baza raportului comisiei de etică a instituției de învățământ superior sau Academiei Române sau, după caz, a raportului CNATDCU.

Pentru titlurile de doctor obținute prin ordin al ministrului Educației, în baza deciziei de retragere a titlului de către rector sau, după caz, de președintele Academiei Române, cu avizul conform CNATDCU, ministrul Educației este cel care emite ordinul de retragere.

În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației — pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării — poate lua o serie de măsuri alternativ sau simultan. Acestea sunt: retragerea calității de conducător de doctorat, retragerea titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului Educației, retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți doctoranzi.

Noul proiect prevede ca CNATDCU să aibă în atribuții verificarea respectării cerințelor procedurale de acordare a titlului de doctor. De asemenea, Consiliul analizează și decide asupra sesizărilor și contestațiilor referitoare la procesul de acordare sau retragere a titlului de doctor conform reglementărilor din codul studiilor universitare de doctorat și, totodată, realizează monitorizarea școlilor doctorale din România.

Sesizările cu privire la nereguli în acordarea titlului de doctor sunt analizate de comisia de etică a IOSUD sau, după caz, de către CNATDCU, conform reglementărilor din Codul studiilor universitare de doctorat. Deciziile acestora, avizate juridic, constituie aviz conform pentru rector, respectiv președintele Academiei Române.

Potrivit calendarului estimat, în săptămâna 15 — 21 februarie va avea loc lansarea procesului de consolidare CNATDCU și CNE, precum și finalizarea reglementărilor pentru aceste două instituții; în săptămâna 7 — 13 martie este prevăzută adoptarea hotărârii de guvern de modificarea a Codului studiilor universitare de doctorat, precum și derularea procesului de consolidare a CNATDCU și CNE.


Etichete: Adrian Curaj, doctorate, Ministerul Educaţiei, teze doctorat

0/1 COMENTARII
profesorul
14 Feb 17:22
+0
VOTURI
-0
Prea multa gargara si tam-tam...face Curaj de cind a venit cu doctorate,plagiate etc,si prea putin sau deloc face pentru gradinite,scoli gimnaziale si licee, adica este ....absent nemotivat cu situatie neinchiata.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE