Ministrul Energiei: Nu există un pericol de întrerupere a alimentării cu apă caldă a CapitaleiNu există în acest moment niciun risc de întrerupere a alimentării cu energie termică a Capitalei, chiar dacă situația financiară a ELCEN și RADET este extrem de dificilă, a declarat, luni, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, potrivit Agerpres.

Apa calda Bucuresti
Apă caldă Bucureşti

"În primul rând, nu există un pericol de întrerupere a alimentării cu apă caldă a orașului. Chiar dacă situația financiară a celor două companii este extrem de dificilă. Pentru a evita astfel de speculații că există riscuri iminente de oprire a alimentării cu agent termic, am hotărât să comunicăm doar împreună pe acest subiect, astfel încât să nu îngreunăm și mai mult situația", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, este nevoie de o ritmicitate a plăților, astfel încât să poată fi acoperit tot lanțul de furnizare a gazelor și al energiei termice.

"În al doilea rând, am discutat despre o anumită ritmicitate a plăților, pentru a asigura necesarul de finanțare către furnizorii de gaze și operatorii de transport", a arătat Grigorescu.

În plus, el a arătat că, în ceea ce privește datoriile istorice ale RADET către ELCEN, există și alte instituții guvernamentale care trebuie să se exprime în această problemă.

"Această discuție va avea loc în perioada imediat următoare pentru a identifica până la capăt sursele de finanțare pentru a trece iarna. O să intermediem o discuție între cele două companii (ELCEN și RADET — n.r.) pentru a-și regla relația comună în interesul ambelor. Ceea ce facem noi este să creăm un cadru care garantează un dialog bazat pe interesul cetățeanului și pe realitatea economică. Situația este extrem de dificilă, având în vedere problema finanțării. Cel mai important lucru este că nu există în acest moment un risc pentru întreruperea alimentării cu agent termic a orașului", a continuat Grigorescu.

La rândul său, primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat că Primăria Capitalei va face, în următoarele zile, o plată de 13 milioane de lei către RADET, iar 60% din această sumă va merge către ELCEN.

"Împreună cu domnul ministru am stabilit ce avem de făcut în continuare și anume: să fie asigurat un cash flow pentru ELCEN, prin faptul că Primăria Capitalei, așa cum a făcut și în cele două luni și jumătate de când sunt primar general, va plăti la zi subvenția legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria Capitalei către RADET, iar din contul RADET, prin ridicarea popririi garantată de domnul ministru: 30% va rămâne pentru RADET, care va plăti salariile și reparațiile curente; 60% va merge către ELCEN pentru a se îndestula și a acoperi parte din datoria eligibilă; 10% — alte datorii. Aceasta este structura contului escrow care e acum poprit în urma unei hotărâri judecătorești, dar care nu este opozabilă Primăriei Capitalei, ci doar RADET-ului", a spus edilul general.

CITEŞTE ŞI Lucrările RADET din zona Spitalului Filantropia au fost FINALIZATE. Traficul revine la normal

Etichete: apa calda bucuresti, distrigaz, ELCEN, Ministrul Energiei, RADET

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE