Declaraţiile ministrului Justiţiei despre adoptarea OUG privind modificarea Codurilor PenaleMinistrul Justiţiei, Florin Iordache a declarat, marţi, că Guvernul este cel care stabileşte modalitatea adoptării măsurilor privind graţierea şi modificarea codurilor penale şi oportunitatea acestor măsuri.

Florin Iordache
Florin Iordache

Întrebat de ce aceste măsuri au fost adoptate seara târziu, Iordache a răspunes: "La această oră a fost şedinţa de Guvern (...) Oportunitatea o stabileşte Guvernul" El a adăugat că ordinea de zi poate fi suplimentată, răspunzând astfel la întrebarea de ce proiectele nu au fost anunţate pe ordinea de zi iniţială, scrie news.ro.

Ministrul a spus că proiectele au primit avize de la ministerele de Interne şi Externe. Întrebat de ce lipsesc avizele instituţiilor din justiţie. "Parchetele aplică legea. Legea o face fie Parlamentul, fie Guvernul (...) Competenţa lor vizează legile care vizează justiţia: 303, 304, 317", a spus Iordache.

Întrebat de ce modificările Codurilor s-au făcut prin OUG, Iordache a spus că Parlamentul nu a reuşit până acum să pună în acord legislaţia penală cu deciziile CCR. "Parlamentul avea obligaţia să le facă în 45 de zile, nu le-a făcut şi oportunitatea am stabilit-o noi pentru că ne trebuie o legislaţie coerentă", a spus Florin Iordache.

Ministrul a avut mai multe schimburi de replici cu jurnaliştii nemulţumiţi de răspunsurile oferite. Florin Iordache a răspuns lapidar întrebărilor adăugând aproape de fiecare dată sintagma "altă întrebare".

"Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și, în acest sens, am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor", a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Potrivit lui Iordache, Legea privind grațierea unor pedepse "nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare", prioritară fiind recuperarea prejudiciului.

"Cea de-a doua măsură, cea care vizează Legea 254 privind executarea pedepselor, este o inițiativă a vechiului Guvern, pe care am aranjat-o și am pus-o în concordanță cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi ușor aplicată. (...) Este vorba de recursul în compensare, la fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite practic câștigă câte o zi. Deci practic la o lună câștigă 3 zile", a spus Iordache.

Conform ministrului Justiției, cele două proiecte de lege "vor merge în procedură de urgență la Parlament".

Totodată, potrivit lui Iordache, Guvernul a luat în ședința de marți și măsuri care vizează penitenciarele.

"Astăzi, odată cu adoptarea bugetului de stat, am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea (...) unei hotărâri pilot la CEDO, cu alocarea unor resurse suplimentarea pentru creșterea cu 50% a normei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investiții și, în acest sens, (...) au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte o mie de locuri, unul la Caracal, în județul Olt, cel de-al doilea la Berceni, în județul Prahova", a precizat Iordache.

El a mai spus că o altă măsură cuprinsă în bugetul de stat pentru acest an vizează modernizarea a trei penitenciare.

"Este vorba de penitenciarul Giurgiu, Deva și Codlea, în care se vor crea 350 de noi locuri de detenție și vor fi modernizate 500 de locuri. (...) Problema cea mai importantă pe care am avut-o în vedere este suprapopularea care există în acest moment (...), în jur de 150%", a mai adăugat Iordache.

Etichete: Florin Iordache, legea amnistiei, legea gratierii, psd

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE