ORDONANŢĂ pentru interceptări. Ministrul Justiţiei: Parchetele vor folosi infrastructura SRIMinistrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, joi, că parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptări. Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă în acest sens urmează să fie avizat vineri în CSAT şi apoi aprobat într-o şedinţă extraordinară a Guvernului.

Ministrul Justitiei: Parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptari
Ministrul Justiţiei: Parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptări

UPDATE:  Potrivit proiectului Ordonanţei de Urgenţă, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, structură în cadrul SRI, este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii la cererea organelor de urmărire penală, se arată în proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind interceptările.

În proiectul Ordonanţei de Urgenţă să arată că, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale.

Totodată, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzut de Codul de Procedură Penală.

“Condiţiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare”, se mai arată în proiectul citat de Mediafax. 

"Guvernul a lucrat la o ordonanță de urgență, a făcut-o împreună cu Parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT și DNA. Mâine avem CSAT și mâine seara Guvernul va adopta această ordonanță de urgență", a spus ministrul Justiției, Raluca Prună, potrivit Agerpres.  Ministrul a arătat că a discutat și cu reprezentanții SRI, având în vedere că acest serviciu este proprietarul infrastructurii în cazul interceptărilor.

"Evident că am discutat cu SRI, pentru că ei sunt nu numai administratorii, ci şi proprietarii acestei infrastructuri. (...) SRI este de acord", a spus Raluca Prună.

Prună a precizat că România se află astăzi în situația în care nu are altă infrastructură în materie de interceptare a comunicațiilor decât cea administrată de SRI, soluția fiind folosirea acesteia cu eliminarea oricărei intervenții umane din partea celor de la Serviciul Român de Informații și cu implicarea exclusivă a procurorului și a poliției judiciare.

"Nu este rolul acestei ordonanțe de urgență să detașeze efectiv procurori. Eu sper (...) ca imediat după adoptarea acestei ordonanțe de urgență să fim în măsură să avem un corp de poliție judiciară, un corp redus, care să fie la dispoziția procurorului și care să fie elementul uman pe care îl reclamă Curtea Constituțională în folosirea acestei infrastructuri", a adăugat Raluca Prună.

Ministrul Justiției a punctat, însă, faptul că punerea în acord a legislației existente cu decizia Curții Constituționale vine și cu niște costuri. "Ceea ce facem prin OUG este ca la acest moment să punem în acord ceea ce avem ca legislație cu cerința Curții Constituționale, cu ceea ce avem și ceea ce avem la acest moment este exclusiv infrastructura SRI", a afirmat Prună.

Raluca Prună a subliniat că ordonanța aduce "exact ceea ce este necesar" pentru ca activitatea de urmărire penală să nu fie afectată "absolut deloc", respectându-se și decizia Curții Constituționale.

Întrebată despre poziția CSM cu privire la ordonanță, Prună a răspuns că are motive să creadă că punctul de vedere al acestuia este unul pozitiv.

"CSM a dat azi o poziție, dar pentru că sunt la ședința de guvern de la ora 15,30 mărturisesc că nu o cunosc. Este un punct de vedere consultativ, dar am discutat cu membri din CSM (...) și am motive foarte bune să cred că nu puteau da decât un punct de vedere pozitiv", a menționat demnitarul.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că CSM a dat aviz favorabil proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind interceptările, dar cu câteva observaţii.

În context, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat că vineri seară va avea loc o ședință de guvern specială pentru proiectul de ordonanță privind interceptările.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost convocat pentru vineri de către preşedintele Klaus Iohannis, subiectul şedinţei fiind decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale.

Etichete: interceptări, ministrul Justiţiei, raluca pruna, SRI

0/1 COMENTARII
Cris
11 mar 13:03
+0
VOTURI
-0
Atata Raluca Pruna cat si stupidul de Zegrean de la CCR, nu au capacitate intelectuala suficienta sa inteleaga ca mandatele sunt lucrate, la SRI, de niste ofiteri cu certificate de securitate ORNISS. Nu intra orice tablagii intr-o unitate a SRI sa puna casca pe urechi. Vreau sa vad si eu daca are DNA, Parchetul sau DIICOTUL specialisti care sa poata prelucra interceptari in dialecte arabe.

Infrastructura nu inseamna doar serverele, pe care le poti muta dintr-un loc intr-altul, inseamna si oamenii care muncesc efectiv la aceste interceptari. Ei nu sunt oameni recrutati pe Bestjobs, sunt ofiteri specializati pe asa ceva.

Apoi, nu conteaza cine asculta in casca, trebuie sa integrezi informatia aia in ceva (nici teroristii sau coruptii nu mai sunt atat de prosti incat sa-si povesteasca viata la telefon). Au DNA, Parchet, DIICOT si alte surse de informatii sa poata integra eficinet un mandat de interceptare ? Raspuns: AU O SULLA... Or sa asculte mandatul, n-o sa le rezulte nimic si o sa-l arunce intr-un sertar.

Intrebare catre Raluca Pruna: De ce credeti voi ca, atunci cand primiti o infoamare de la SRI ea se bazeaza doar pe interceptari ???

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h