Ministrul Sănătăţii: Sistemul nu este atât de subfinanţat, pe cât este de haotic şi corupt



Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, că sistemul sanitar nu este atât de subfinanţat pe cât este de haotic, corupt şi lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranţa pacienţilor şi a medicilor. Voiculescu spune că la instituţia pe care a condus-o în ultimele şase luni va veni un ministru politic, dar sănătatea nu are culoare politică, iar pentru o reformă reală trebuie să se înceapă de la administraţia centrală şi locală, "punctul cel mai slab al acestui sistem”.

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu

"Facebook imi aminteste despre un gand de acum un an. Nici macar nu speram atunci sa am onoarea sa imi servesc tara si peste 6 luni sa conduc sistemul de sanatate. Pentru alte 6 luni. Lucrul acesta se va termina peste cateva zile, iar la MS va veni un ministru politic.

Sanatatea nu are insa culoare politica.

Diferenta nu o va face un partid sau altul. Diferenta o vor face medicii onesti care stiu in ce fel de sistem vor sa lucreze si sunt dispusi sa lupte pentru asta, asistentele medicale dedicate, societatea civila si jurnalistii care stiu sa ceara, sa caute adevarul si care stiu sa critice acolo unde este cazul ... si sigur, administratia - la nivel central si local. Aici, in administratie este punctul cel mai slab al acestui sistem ... aici trebuie inceputa orice reforma reala.

Nu trebuie sa ne lasam pacaliti:
- sistemul nu este atat de subfinantat pe cat este de haotic, de corupt si de lipsit de mecanisme de control care sa asigure siguranta pacientilor si a medicilor;
- medicii tineri nu pleaca doar din cauza platii, o fac pentru ca au de ales intre a pleca si a face compromisuri care le-ar putea anula chiar satisfactiile meseriei nobile pe care au ales-o.

Reformele incepute si schimbarile deja implementate isi vor arata efectele. Discutia despre sanatate si promisiunile facute in campanie, chiar si partial implementate, o sa aduca imbunatatiri.

Mecanismele de transparenta (ex. publicarea contractelor de achizitii, noul mecanism de feedback al pacientilor, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor, etc.) si cele anti-coruptie (hotline anti-coruptie, protocol comun MS-DGA-DNA-Parchet si alte masuri din Strategia Nationala Anticoruptie) deja implementate la MS in ultimele luni ar putea - cu o supraveghere stricta din partea societatii - sa isi arate efectele mai devreme decat ne asteptam.

Manageri selectati in urma unui concurs public si corect, comisiile de specialitate selectate pentru prima data pe criterii obiective, cu participarea medicilor romani din strainatate, investitiile in spitalele regionale pregatite cu bani europeni de catre Banca Europeana de Investitii si celelalte proiecte incepute au sansa sa schimbe la fata sistemului de sanatate din Romania.

Bulgarele a pornit, nu va putea fi oprit atat de usor. Nu exista insa garantii. Sistemul de sanatate si aceasta tara ne apartine tuturor. Fiecare dintre noi poate schimba lucrurile in bine. Omul sfinteste locul.
Mergem mai departe.
Avem treaba", a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Etichete: ministrul Sănătăţii, sistem de sănătate, vlad voiculescu

0/1 COMENTARII
Florin
14 dec 12:51
+0
VOTURI
-0
Omul asta e bun de vorbit pe facebook... dar timp de 6 luni n-a facut nimic pentru Sanatate. Sistemul de sanatate n-a fost niciodata mai rau ca acum. Ce s-a intamplat cu scandalurile cu Hexifarma, cu infectiile, cu copiii morti? Nimic.
Nu e neaparat vina lui, dar facebook-ul il face sa para un adevarat erou...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h