Mircea Cărtărescu cere redeschiderea drumului de acces spre Bucureşti din cartierul GreenfieldMircea Cărtărescu face un apel pe Facebook la redeschiderea unui drum de acces spre Bucureşti din cartierul rezidenţial Greenfield, scriitorul argumentând că în acest moment zona este practic izolată. Locuitorii cartierului au cerut autorizaţie pentru un protest, însă au fost refuzaţi, afirmă Cărtărescu.

Cartierul Greenfield si drumul de acces
Cartierul Greenfield şi drumul de acces

Mircea Cărtărescu avertizează că, într-un caz de urgenţă, ambulanţele nu ar putea interveni în timp util.

"În România chiar trebuie să moară oameni ca lucrurile să se rezolve? Cartierul Greenfield din Băneasa e mai departe izolat ca-ntr-o capcană prin desființarea singurului său drum spre București. Ferească Dumnezeu de un incendiu sau de o urgență medicală. Oamenii stau în fiecare zi la cozi interminabile ca să intre sau să iasă din zonă. Circulația spre centură e dată peste cap.

În condițiile astea locuitorii au cerut autorizație pentru un protest în fața primăriei d-nei Firea. Cerera le-a fost refuzată cu un pretext care s-a dovedit o minciună. Ce le rămâne de făcut? Sunt 4000 de oameni care suferă în zonă. Chiar nu se poate face nimic pentru ei? Doamnă primar, redeschideți drumul Vadul Moldovei! Nu așteptați până vor muri oameni pentru că ambulanțele nu mai au acces în cartier. Faceți ceva, fiindcă răspundeți pentru fiecare bucureștean în parte!", a scris Mircea Cărtărescu pe Facebook.

 

Proprietarii a aproape 2000 de locuințe situate în cartierul Greenfield din nordul Capitalei sunt aproape izolați, cu acces dificil în afara acestuia, după ce unul dintre cele două drumuri de acces au fost închise. Celălalt drum le este aproape blocat de traficul intens de pe DN1. Dezvoltatorul a prezentat marți soluțiile avute în vedere pentru deblocarea situației.

Ansamblul rezidenţial de case şi blocuri de la marginea pădurii Băneasa are în prezent o singură cale de acces, Aleea Teişani. Autorităţile au decis să o închidă pe a doua după ce au câştigat un proces cu dezvoltatorul imobiliar. În urmă cu 10 ani, atunci când a început construcţia, acesta a dobândit doar temporar acces pe drumul forestier din pădure. Potrivit unui ONG care s-a implicat în proces, dezvoltatorul se angajase să construiască o altă şosea care să lege cartierul de Centura Bucureştiului.

„De ani de zile de cînd ne judecăm cu dezvoltatorul, ne-a precizat că e foarte scump accesul şi nu-l mai poate face. Toate acordurile şi autorizaţiile spun că accesul se face din şoseaua de centură şi din şoseaua Teişani, niciodată nu s-a pus problema să treacă cu drumul prin pădure. Mai multe decât atât, autoritatea de mediu spune că accesul prin șoseaua de centură şi Teisani. Există plângere la Parchet şi pentru amenajarea şi încălcarea Codului silvic la acel drum. Celelalte procese s-au încheiat în defavoarea dezvoltatorului," precizează Dan Trifu, vicepreședinte ONG Eco Civica, potrivi digi24.ro.

Dezvoltatorul are, însă, altă explicaţie şi susţine că nu este responsabil pentru disconfortul celor care locuiesc în cartier. Acea scurtătură ar fi fost drum public, dar statutul s-ar fi modificat după decizia definitivă a instanţei. Oferă trei soluţii, printre care construirea unui drum cu ieşire din DN1 către Centura Bucureşti. Dezvoltatorul spune că a achiziţionat deja pământul necesar pentru această lucrare şi este dispus să realizeze pe cont propriu totul, însă nu are încă în acest moment avizele necesare.

Cei aproape cinci mii de oameni care locuiesc în zonă sunt obligaţi să stea aproape o oră în trafic doar ca să străbată o distanţă de nici trei kilometri şi să ajungă în șoseaua de centură. Cei mai mulţi sunt decişi să ceară sfatul unor avocaţi. Susţin că acelaşi dezvoltator le-a promis că drumul prin pădure, cel închis acum, va fi asfaltat şi va rămâne o variantă permanentă pentru riverani.

Etichete: Bucureşti, cartier bucuresti, cartier rezidential greenfield, drum acces greenfield, drum forestier, greenfield

0/8 COMENTARII
mihai
05 iun 02:09
+0
VOTURI
-0
Deci ne-am luat casa in camp si ne plangem ca stam departe? Ne-am luat casa langa aeroport si ne plangem de avioane (vezi Pipera)? Ne-am luat apartament si ne plangem de vecini? Domnilor, maturizati-va! Invatati sa acceptati consecintele deciziilor voastre. Invatati sa aveti in vedere toate aspectele, nu numai pretul, cand faceti o investitie majora!
problema
31 mai 07:45
+0
VOTURI
-0
pana la urma este problema lor cu dezvoltatorul.
Cand au cumparat presupun ca au facut-o in cunostinta de cauza... nu ?
iesiri
31 mai 07:44
+0
VOTURI
-0
militari (iesiri virtutii, maniu,)
populatie : cateva sute de mii de locuitori

greenfield
populatie: cateva mii de locuitori
gogu
30 mai 14:17
+0
VOTURI
-0
Drumul Taberei are tot o singura iesire pe la Razoare care de peste 15 ani e bocata si niciun primar general nu a luat vreo masura..De ce ar lua in cazul greenfield...ce ei sunt lmai cu koaye ? Cine e cartarescu ? vreun mare smecher ca sa i se faca lui iesire ?
bucuresti
30 mai 14:09
+0
VOTURI
-0
chiar asa, in militari si drumul taberei sunt cateva sute de mii de oameni si se chinuie in fiecare dimineatza sa iasa din cartier ...
altul
30 mai 09:37
+0
VOTURI
-0
In curand o sa faca apel sa taie padurea..ca nu are loc sa respire. Hai sa asfaltam toata padurea ca sunt uniii care nu au gandit cand si-au luat case..incredibil tupeul..
marilena
29 mai 22:33
+0
VOTURI
-0
Extraordinar,cartarescu face apel pe FB. Nu mai bine face apel la basescu,că tot il pupa el in cur ? Marș in pl mea de jegos . Când te-ai mutat acolo trebuia să te gândești inainte. Du-te la basescu să te rezolve .
Cris
29 mai 21:43
+0
VOTURI
-0
Prima data, pe romani i-a mancat in kour sa se mute toti in Voluntari-Pipera, apoi si-au dat seama ca nu au drumuri si canalizari, apoi s-au mutat langa padure, fara sa-si puna problema cum intra si cum ies de acolo. Asa e la romani, platesti o tzeapa in avans ca sa poti sa te scoti, apoi constati ca si Cartarescu ca nu mai poti sa te scoti si te judeci cu dezvoltatorul.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE