MIRCEA CĂRTĂRESCU, implicat în scandalul "Despre smerenie": Un vandal i-a dat foc la o carteMircea Cărtărescu a publicat, duminică, pe pagina sa de Facebook un clip încărcat pe Youtube, în care un vandal dă foc cărţii sale, "Frumoasele străine", deoarece artistul a apărut în clipul ultimei melodii a trupei Taxi. Luni, scriitorul a revenit cu o altă postare în care explică mesajul piesei "Despre smerenie" și încearcă să stopeze acest scandal din jurul piesei, apelând la rațiune.

Mircea Cărtărescu a publicat, luni, un al doilea mesaj pe pagina sa de Facebook, în care explică mesajul piesei "Despre smerenie", pentru cei mulţi care s-au grăbit să-i dea o interpretare nefondată.

"Dragii mei, apelez din nou la raţiune, cu speranţa că totuşi mai există aşa ceva la noi. Clipul formaţiei "Taxi" nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală şi nu jigneşte credinţa nimănui. Nu e o poziţionare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanţi sunt creştini ortodocşi, ca şi mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găseşte în Catedrală din cauza spaţiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică şi nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington. Lemnul şi spaţiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimităţii actului de credinţă. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există şi în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres şi literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelenţă) şi nu la unul tăios ideologic. În ceea ce mă priveşte, o altă perspectivă nu mă interesează. Războiul iscat din senin şi prosteşte din neînţelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan). Sociologii vor avea mult de lucru să explice enorma discrepanţă dintre un mesaj ambiguu şi understated al unui cântecel şi masiva overreaction pe care a provocat-o. După mine, asta arată că ne scăldăm în ape foarte tulburi, din care-ar putea ieşi oricând o fantomă a trecutului.", a scris Cărtărescu, după ce, duminică, a postat o serie de imagini preluate de pe Youtube în care un bărbat dă foc la volumul Frumoasele străine. 

Melodia "Despre smerenie" a trupei Taxi a fost interpretată de publicul larg drept un manifest împotriva ridicării Catedralei Mântuirii Neamului. Cu toate acestea, Trupa Taxi declară că a compus un cântecel menit să militeze cu umor şi candoare împotriva trufiei, ostentaţiei şi vanităţii detectabile în lumea pestriţă de azi, pledând pentru modestia creştină. Pentru asta, 33 de celebrităţi din România repetă, alături de solistul Dan Teodorescu, versul "Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici". Chiar și așa, cântecelul a iscat numeroase controverse, elogii, reacţii agresive şi dezacorduri ale unor înalţi prelaţi din Biserica Ortodoxă Română.

Mai mult de atât, piesa a stârnit și acte de vandalism. Pe un cont de Youtube, utilizatorul Ciornei Iulian a încărcat în data de 8 aprilie un clip în care arde o carte semnată de Mircea Cărtărescu, deoarece acesta apare în videoclipul piesei "Despre smerenie". În timp ce cartea arde, acesta le transmite un mesaj artiștilor din clip.

"Încet-încet va arde. Sper să fie la fel de viral ca şi capodoperele voastre cu care vă lăudaţi. Sunteţi smeriţi? Sunteţi smeriţi, nu? Poftim. Ok, cred că ajunge. Să fie bine!", a spus acesta. 

"Nu e frumos să dai foc unei cărţi în nici o împrejurare, dar e mare tristeţe s-o faci în urma unui cântec din care n-ai înţeles nimic", scrie Mircea Cărtărescu în mesajul ataşat clip-ului ce se regăsea pe youtube, pe care l-a "împărtăşit" online pe pagina sa de Facebook, în care vandalul arde cu bricheta cartea "Frumoasele străine". Luni dimineaţă, clipul a fost şters de pe contul utilizatorului.

 

Dragii mei, apelez din nou la rațiune, cu speranța că totuși mai există așa ceva la noi. Clipul formației ”Taxi” nu e în...

Posted by Mircea Cartarescu on Monday, April 11, 2016

Etichete: despre smerenie, mesaj mircea cartarescu, mircea cartarescu, mirecea cartarescu facebook, vandal

0/2 COMENTARII
trist
11 Apr 21:21
+0
VOTURI
-0
ne asemanam inspaimantator de mult cu musulmanii pregatiti sa pedepseasca "necredinciosii"
ggg
11 Apr 21:18
+0
VOTURI
-0
daca am fi in lumea araba astia de au sarit ca arsi cand au auzit o piesa muzicala ar fi printre teroristi gata sa taie capetele "necredinciosilor" ... ce labilitate ...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h