Mister elucidat: Cine e femeia în rochie albastră, luată pe sus de mineri în iunie '90Una dintre imaginile devenite emblematice pentru mineriada din 13-15 iunie o înfățișează pe o femeie brunetă în rochie albastră și sandale, care e luată pe sus de doi bărbați tineri purtând salopete și căști de mineri. La 25 de ani de la evenimentele de atunci, jurnaliștii de la  pressone.ro. au găsit-o pe femeie și au aflat prin ce a trecut pe 14 iunie 1990. 

Cine este femeia in rochie albastra luata pe sus de mineri in iunie 1990
Cine este femeia în rochie albastră luată pe sus de mineri în iunie 1990

Femeia brunetă în rochie albastră și sandale, luată pe sus de mineri în iunie 1990 este Ioana-Izabela Odor, fostă cercetătoare la Institutul de Metrologie. Atunci avea 39 de ani. 

"Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității."

Omul care povestește, într-o descriere de album postat pe Facebook, este fotograful Andrei Iliescu. Ziua era 14 iunie 1990, scrie pressone.ro.

Corespondent al agenției France Presse, Andrei Iliescu urcă la etajul I al hotelului Intercontinental, iar de acolo, de pe balconul circular, fotografiază grozăvia din Piață.

"Minerii loveau tot ce le ieșea în cale, bărbați, femei, copii. Din când în când priveau spre mine și îmi făceau semne amenințătoare cu bâtele..."

În jurul orei 7, el surprinde una dintre imaginile care aveau să devină emblematice pentru mineriada din 13-15 iunie.

O femeie brunetă, în rochie albastră și sandale, e luată pe sus de doi bărbați tineri purtând salopete și căști de mineri. Toți cei din jurul ei strâng în mâini, amenințător, bâte și bastoane din cauciuc. Femeia își încleștează degetele pe geanta din rafie. Pare că o lume întreagă e în pericol. Nimeni nu-i sare în ajutor.

Citește mai multe aici. 

Etichete: mineri, mineriada, Piaţa Universităţii

0/3 COMENTARII
Gogu
27 oct 15:33
+0
VOTURI
-0
Un punct de vedere extrem de corect.
geo
27 oct 14:57
+0
VOTURI
-0
Curaj in toata regula dar ce folos?Mai bine mai tarziu decat niciodata.
littleangel
27 oct 14:05
+0
VOTURI
-0
Mama ce mai mister... de-aia nu merge Romania in directia buna....!!!!! Pe cind un proces al celor care au blocat centrul capitalei zeci de zile????

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE