Miting de protest în Miercurea Ciuc. 500 de etnici maghiari au cerut modificarea Constituției500 de maghiari au participat la un miting pentru autonomie,  de la Miercurea Ciuc, în cadrul căruia s-a citit o petiție pentru modificarea Constituției.

Miting de protest in Miercurea Ciuc. 500 de etnici maghiari au cerut modificarea Constitutiei
Miting de protest în Miercurea Ciuc. 500 de etnici maghiari au cerut modificarea Constituției
Foto: ziare.rrnews.ro

Aproximativ 500 de etnici maghiari au participat sambata, in centrul municipiului Miercurea Ciuc, la un miting pentru autonomie, organizat de Partidul Civic Maghiar, in care s-a citit o petitie adresata Guvernului Ciolos prin care se solicita modificarea Constitutiei Romaniei si includerea in legea fundamentala a principiilor formulate in Proclamatia de la 1 Decembrie 1918, transmite Hotnews.ro.

Pe platoul din fata Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, maghiari din Harghita, Covasna si Mures, purtand in maini steaguri secuiesti sau ale Ungariei, au strigat sloganuri pro-autonomiste si impotriva Tratatului de la Trianon. De asemenea, unii dintre ei purtau pancarde pe care se pe putea citi, in romana, maghiara si engleza, 'Solutia - autonomia', 'Drepturi colective', 'Vrem autonomie, nu izolare', 'Epurare etnica in Europa'. Printre manifestanti s-au aflat mai multi tineri imbracati in negru, unii purtand insemnele organizatiei extremiste ungare 'Garda Maghiara'.

Despre contextual istoric in care a avut loc Unirea de la 1918 a vorbit fostul detinut politic si deputat in Parlamentul Romaniei Nagy Benedek, iar cand acesta s-a adresat si in limba romana cu formula 'dragi frati romani in suferinta', a fost huiduit de participanti.

Programul mitingului a cuprins mai multe moment artistice, dupa care s-a dat citire, in limbile romana, maghiara si engleza, a unei petitii adresate Guvernului Dacian Ciolos, in care manifestantii, 'inainte cu trei zile de Ziua Nationala a Romaniei', supun atentiei asteptarile si obiectivele comunitatii maghiare. Acestia cer includerea in Constitutia Romaniei a principiilor formulate in proclamatia de la Alba Iulia, facand referire, cu precadere, la 'alineatul unul al punctului trei, care prevede libertatea nationala pentru toate popoarele conlocuitoare'.

Etichete: constituție, protest

0/4 COMENTARII
Gyuri
29 Nov 11:37
+0
VOTURI
-0
Sa li se retraga cetatenia romana, daca le pica asa greu la stomac! Deja au doua cetatenii, cea romana si cea ungara. Sa ramana cu cea ungara si sa se descurce Orban cu tiganii astia!
tepes
29 Nov 00:41
+0
VOTURI
-0
Aliniatul 1 pct.3 din constitutie? este liber,faceti ce vreti acolo,cine va deranjeaza?Oricum cu epurarea etnica ati terminat,acum vreti bataie?de ce nu spuneti asa.Romanii va pot satisface dorintele.
Slick
28 Nov 20:22
+0
VOTURI
-0
Da' cine ii tine cu forta aici? Sa plece.
zzz
28 Nov 18:12
+0
VOTURI
-0
poate ar trebui modificata constitutia si legile asa cum vor sa o faca francezii ... daca esti impotriva tarii atunci nu meriti cetatenia chiar daca te-ai nascut aici ... e bine asa ?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h