Mitul casei eminesciene dărâmate pentru bulevardul UranusÎn realitate, este vorba de o construcţie din secolul XX, pe care se află o placă. Textul de pe placă este însă foarte clar: "în acest loc s-a aflat clădirea unde au locuit Mihai Eminescu şi Veronica Micle". Clădirea în care au locuit aceştia în jurul anilor 1880 s-a dărâmat, probabil, în prima jumătate a secolului XX, pentru a face loc unor noi construcţii: "Eu iau placa şi o aşez în zonă, acolo. "Aici a fost" după ce îmi fac lucrarea" - spune Oprescu, despre plăcuţa comemorativă.

Din 1930 datează hotelul Marna, care va fi şi el dărâmat pentru a face loc bulevardului Uranus. Între clădirile ce fuseseră incluse anterior în patrimoniu, fiind acum declasificate, se numără însă fostul cinematograf Feroviari, din care nu au mai rămas, de peste 20 de ani, decât zidurile exterioare, în ceea ce fusese interiorul clădirii crescând chiar şi copaci. Oprescu promite însă că va reconstrui faţada cinematografului: "...zidurile alea care stau să cadă de la fostul cinematograf feroviar. La ăla îi reconstruiesc faţada la 250 de metri în spate. Am semnat, mi-am luat obligaţia.", a declarat Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

Despre declasificarea clădirilor de pe traseul bulevardului, primarul Sorin Oprescu declara: "Au fost declasate clădirile-monument. Urmează să se publice în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Culturii."

87 de clădiri vor fi dărâmate pentru a face loc "noului Magheru", cum numesc angajaţii primăriei bulevardul Uranus.

Etichete: bulevard, Buzeşti, patrimoniu, Sectorul 1, Uranus

0/0 COMENTARII
Gabriel
15 nov 21:03
+0
VOTURI
-0

Plange inima in mine cand vad o alta cladire din vechiul Bucuresti care este trecuta printre amintiri.Casele din zona Buzesti,piata Matache au pierdut lupta cu timpul.Daca se putea face ceva pentru ele era acum 20-30 de ani.Acum,fara acoperisuri,fare geamuri la ferestre,ocupate de oameni care nu ar bate un cui pentru a le consolida,dar care vor neaparat sa locuiasca in centru,ele vor trebui sa se declare infrante chiar daca ne pare rau.Nu exista in Europa atatia bani cat ar trebui sa fie cheltuiti pentru reanimarea lor.Pacat-unele sunt deosebite,dar nu au avut noroc,la fel ca si unii oameni.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h