Moartea care vine prin aer, pe neștiuteBucureștiul este a doua cea mai poluată capitală din Europa. Cu toate că, teoretic, avem stații de măsurare a gradului de poluare a aerului la nivelul cerut de normele europene, acestea nu funcționează, adesea, din cauza lipsei de fonduri. În plus, autoritățile susțin că au crescut suprafața verde a Capitalei, printr-o șmecherie: au trecut Pădurea Băneasa în intravilan. totb.ro a realizat un reportaj despre "Aerul care ne îmbolnăvește", din Capitală.

Primaria Capitalei cumpara un autolaborator pentru analiza aerului ambiental (Foto: stiride10.ro)
Primăria Capitalei cumpără un autolaborator pentru analiza aerului ambiental (Foto: stiride10.ro)

Capitala are un aer dintre cele mai poluate din Europa, aflându-se la coada clasamentelor, doar înaintea Sofiei. Un studiu al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis din 2011 arată că în anul 2010, toate stațiile de monitorizare a calității aerului din zona București-Ilfov au înregistrat depășiri ale concentrațiilor limită pentru cel puțin o substanță poluantă (PM 10, adică granule de praf cu diametrul de 10 microni). Au fost înregistrate depășiri maxime de peste 5 ori mai mari decât limita zilnică pentru PM 10 și de peste 6 ori mai mari decât limita zilnică pentru PM 2,5.

Anul trecut au fost înregistrate 80 de zile cu depășiri ale pulberilor în suspensie, potrivit măsurătorilor Agenției Regionale pentru Protecția Mediului București, în condițiile în care limita maximă de zile cu depășiri pe an este de 35.

Prin reducerea poluării cu PM10 până la limitele impuse de UE și recomandate de OMS, numărul persoanelor internate cu afecțiuni respiratorii cronice ar fi fost redus cu aproximativ 300 de cazuri, doar în anul 2009, arată totb.ro.

Aerul din București este măsurat cu ajutorul a opt stații fixe în zona București-Ilfov – o stație de fond regional la Balotești, o stație de fond suburban la Măgurele, o stație de fond urban la Lacul Morii, trei stații industriale în Drumul Taberei, Titan și Berceni și două stații de monitorizare a traficului la Mihai Bravu și Cercul Național Militar. Raportată la populația Bucureștiului, rețeaua de monitorizare îndeplinește minimul cerut de UE, dar stațiile au defecțiuni în multe zile. Pentru ca buletinul de monitorizarea a calității aerului să fie valid într-o zi e nevoie ca minim trei analizatoare să funcționeze, ceea ce nu se întâmplă mereu. Gabriel Cicu, șef serviciu Monitoring din cadrul Agenției Regionale pentru Protecția Mediului București, spune că stațiile au deja opt ani de vechime și necesită reparații care ar costa aproximativ 70.000 de euro pe an, bani care nu există.

Mai multe despre bolile pe care le provoacă poluarea aerului din Capitală, pe totb.ro.

Mai jos puteți urmări reportajul video realizat de Think Outside the Box:

 

Etichete: aer, Bucureşti, poluare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE