Modalitati de a transporta animalele de companie in tara si strainatateTransportul animalelor de companie, in general, caini si pisici, este la un moment dat o necesitate. Orice persoana care doreste sa plece la drum insotita de prietenul necuvantator, trebuie sa stie ca exista cateva conditii elementare care, ignorate fiind, pot afecta siguranta animalului. Este foarte important ca stapanul sa constientizeze ca in afara mediului natural cu care este obisnuit, un animal poate simti disconfort, dat fiind ca nu este comun sa calatoreasca cu avionul, trenul, vaporul sau chiar cu masina. 

Transport international pentur caini si pisici
Transport international pentur caini si pisici

Pentru a minimaliza orice tip de risc de transport al animalelor, este necesar sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

  • se va evita pe cat posibil transportul animalelor a caror stare de sanatate este precara, deoarece exista riscul ca in timpul calatoriei starea de sanatate a animalului sa se acutizeze;
  • se va evita pe cat posibil transportul animalelor de companie pe distante foarte lungi;
  • se vor respecta toate prevederile legale care privesc transportul animalelor intern si international.

Posibilitati de transport al animalelor de companie in tara

Animalele de companie, in speta, cainii si pisicile, se pot transporta pe teritoriul Romaniei si dupa cum urmeaza:

1. Cu metroul si alte mijloace de transport public: In cazul cainilor sunt obligatorii botnita si lesa. Animalele mici pot fi transportate in custi speciale. Similar se pune probleme si in cazul altor mijloace de transport public, precum: autobuz, troleibuz, tramvai.

2. Cu trenul: Conditiilor mentionate anterior li se mai adauga urmatoarele:

  • obligativitatea de a calatori la clasa a doua, pe podeaua compartimentului;
  • posibilitatea de a calatori pe podeaua compartimentului este valabila doar doar daca ceilalti calatori nu isi exprima nemultumirea. De astfel, in cazul in care ceilalti calatori protesteaza, controlorul poate sa interzica transportul animalului respectiv;
  • raselor considerate periculoase (Pit Bull, Boerbull, Bandog) nu le este permis sa calatoreasca cu trenul.

In toate situatiile este necesar sa se achizitioneze bilet de calatorie si pentru animalul de companie si sa existe carnet de sanatate din care sa rezulte ca animalul este vaccinat antirabic.

Transportul international al animalelor de companie

In afara granitelor tarii, animalele de companie pot fi transportate cu avionul, autocarul, trenul sau masina personala, insa exista si posibilitatea de a se opta pentru o firma specializata in astfel de servicii, precum www.transportcaini.ro.

1. Cu avionul: In primul rand, proprietarii trebuie sa stie ca nu orice companie permite transportul animalelor de companie. De exemplu, Tarom, Blue Air, German Wings si Vueling transporta animale de companie, Wizz Air, Ryanair si Easy Jet permit doar transportul cainilor care insotesc persoane cu dizabilitati. Daca animalul are o greutate mai mica de 5 kg, poate fi transportat in cabina, in caz contrar, va putea fi transportat in cala. Cusca in care se transporta animalele mici trebuie sa fie autorizata IATA (International Air Transport Association). Este obligatoriu sa existe carnet de sanatate din care sa rezulte si administrarea vaccinului antirabic; dar si pasaport eliberat de medicul veterinar - international sau european. De asemenea, animalul de companie trebuie sa aiba microcip. Bineinteles, exista un cost pentru transport care poate sa difere de la o companie la alta.

2. Cu autocarul: Cerintele pot fi diferite de la o companie la alta. Dacos, de exemplu, impune conditii similare transportului cu avionul.

3. Cu masina personala: Conditia esentiala pe care UE o impune este ca animalul sa detina un pasaport european (valabil doar pentru pisici, caini si dihori domestici) ce poate fi emis de orice medic veterinar. Din acest document trebuie sa rezulte ca animalul a fost vaccinat impotriva rabiei. Pentru calatoriile in Finlanda, Irlanda, Malta sau Regatul Unit este obligatorie tratarea animalului impotriva teniei Echinococcus aplicat intr-un interval de 24-120 ore inainte de intrarea in aceste tari. De asemenea, este obligatoriu un microcip electronic.

In concluzie persoanele care doresc transport animale de companie caini si pisici international sau national au la indemana posibilitati viabile din care o pot alege pe cea potrivita.

 

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE