Monede dacice din aur, recuperate de poliţiştiPoliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. și procurorii din Alba Iulia au recuperat, din Regatul Spaniei, trei monede dacice din aur. Bunurile de patrimoniu vor fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

La data de 8 ianuarie a.c., poliţiştii specializați în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R., I.P.J. Hunedoara şi I.P.J. Alba Iulia, cu sprijinul M.A.I. – D.A.E.R.I., au recuperat, fără despăgubire, din Regatul Spaniei, 3 stateri (monede), de tip Lysimach.

Activitatea s-a desfășurat într-un dosar aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Monedele recuperate, din aur, având între 8,2-8,5 grame fiecare, emise în secolele III - I a.C., în zona cetăţii antice Tomis, respectiv la Callatis şi Tomis, având monograme CME, THM (litere greceşti) şi respectiv HP şi pe revers cap de acvilă în exergă, au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și oferite spre vânzare cu sume cuprinse între 400 şi 2.500 de euro.

Repatrierea monedelor reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaţionale.

De asemenea, sunt în curs de repatriere, conform dispoziţiei autorităţilor competente, câte 2 monede Koson din aur din Polonia şi Belgia.

În perioada 2007-2015, polițiștii Direcţiei de Investigaţii Criminale - I.G.P.R. și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat 15 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României.

Bunurile au fost repatriate din Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii, prin aplicarea convenţiilor internaţionale.

Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din ţară: 1.027 de monede Koson din aur (aproximativ 8,62 kg.), 37 de monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II-I a.C., la Tomis şi Callatis, 213 monede Koson din argint, 13 brăţări dacice regale de aur (aproximativ 12,633 kg.), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale şi aproximativ 12.000 de monede de argint şi bronz.

Acţiunile s-au desfăşurat cu sprijinul S.R.I. şi al DIPI.

În perioada 1998 – 2014, 34 de persoane, membre ale unor grupări bănuite de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional au fost identificate de polițiști și procurori.

Activitățile lor au constat în sustragerea, exportul ilegal, valorificarea şi spălarea pe piaţa neagră a antichităţilor a mai multor tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO.

Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste 2.500.000 de euro. Până în prezent, au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 persoane.

Examinările ştiinţifice ale bunurilor recuperate de organele judiciare au fost realizate de experţi care activează la Muzeul Naţional de Istorie a României, Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei", Institutul de Istoria Artei şi Arheologie (Cluj-Napoca), Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea) și Muzeul Ţă rii Crişurilor (Oradea).

Etichete: monede dacice, patrimoniu, poliţist

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE