Montarea laserului de la Măgurele începe în această varăMontarea laserului de la Măgurele va fi demarată în această vară.

Montarea laserului de la Magurele incepe in aceasta vara
Montarea laserului de la Măgurele începe în această vară
Foto: hotnews.ro

Prima componentă a celui mai puternic laser din lume este gata, urmând să fie adusă în bucăţi, pentru a fi asamblată la Măgurele, începând cu iunie-iulie, a spus pentru MEDIAFAX.ro Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) şi al Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei".

În ceea ce priveşte implementarea proiectului ELI-NP, profesorul Nicolae Zamfir a explicat că lucrările au ajuns la jumătate. "Sperăm să terminăm cu bine prin decembrie 2018, momentan suntem exact la mijloc din punct de vedere al timpului şi al implementării propriu-zise. Sunt patru componente majore ale implementării. În primul rând este clădirea, care este aproape gata. După spusele constructorilor, probabil că undeva spre sfârşitul lunii martie se va termina construcţia şi urmează etapa de testare a clădirii. Asta înseamnă că trebuie să răspundă la toţi parametrii pe care i-am cerut în caietul de sarcini, prin contract. Aici vorbesc de condiţii: temperatură, umiditate, stabilitatea la vibraţii şi toate condiţiile impuse care trebuie testate", a explicat Zamfir.

În ceea ce priveşte mutarea efectivă a cercetătorilor în clădirea care va găzdui cel mai puternic laser din lume, aceasta se va face cel mai probabil în iunie, a anticipat Zamfir.

"Sperăm ca în iunie să avem clădirea autorizată pentru funcţionare. În acel moment se vor aduce celelalte două componente care înseamnă laserii de mare putere şi sistemul de fascicul gamma. Deja s-a finalizat realizarea primului laser de 10 petawaţi din lume, a avut loc şi o ceremonie la Paris, iar componentele sunt încă acolo şi vor fi aduse începând din iunie şi de atunci va începe montarea lui", a explicat Zamfir.

Deşi proiectul ELI-NP este cunoscut drept "Laserul de la Măgurele" sau "cel mai puternic laser din lume", în realitate, el are în componenţă două lasere de 10 petawaţi, însemnând 10% din puterea Soarelui. Profesorul Zamfir se referă la cele două lasere drept "braţe" ale întregii structuri, la care se adaugă şi alte câteva lasere de mai mică intensitate.

Etichete: laser Măgurele, Măgurele

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h