MONUMENTUL "ARIPI" de la Piaţa Presei Libere a fost inaugurat. Mesajul lui Iohannis la ceremonieMonumentul "ARIPI", amplasat în Piaţa Presei Libere, a fost inaugurat, luni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului a declarat, în timpul ceremoniei, că este "îngrijorat de blocarea investigațiilor în privința crimelor comunismului după câțiva ani de progrese". "Aripi" a costat circa 3 milioane de euro, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri.

MONUMENT ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE.La ceremonia de inaugurare a monumentului "Aripi" de la Piața Presei Libere, președintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat luni față de blocarea investigațiilor în privința crimelor comunismului și a solicitat factorilor de decizie să ia măsuri în acest sens.

"Trecutul trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acțiunea justiției este fundamentală în acest sens. Sunt îngrijorat de blocarea investigațiilor în privința crimelor comunismului după câțiva ani de progrese. Continuarea investigațiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituțiile abilitate de lege și solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situației", a declarat Iohannis.

Sursa Foto: Marius C-tin

Preşedintele a explicat că susţine crearea cât mai repede posibil a unui Muzeu Naţional al Comunismului, pentru că generaţiile de tineri trebuie să cunoască ideologia, istoria şi moştenirea regimului totalitar. În context, a cerut deblocarea investigaţiilor privind crimele comunismului, dar şi a crimelor de la Revoluţie.

"Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a banalizat moartea şi suferinţa, a îngrădit sistematic drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a comis nenumărate abuzuri în numele unei utopii criminale. Nu putem să permitem repetarea, indiferent de formă, a unor astfel de derapaje tragice. Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acţiunea justiţiei este fundamentală în acest sens. Sunt îngrijorat de blocarea investigaţiilor în privinţa crimelor comunismului, după câţiva ani de progrese. Continuarea investigaţiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituţia abilitată de lege şi solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situaţiei. De asemenea, crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite", a spus Iohannis, potrivit Mediafax.

Iohannis a mai spus că este nevoie de o lege care să interzică negarea crimelor comunismului pentru că, în ultimul timp, "au apărut semnale că există persoane care pun la îndoială ori banalizează sacrificiul şi tragedia victimelor regimului comunist".

"Avem nevoie, prin urmare, de o legislaţie care să interzică orice formă de negare a crimelor comunismului. O astfel de lege trebuie să sancţioneze şi tendinţele de articulare a cultului persoanelor care se fac vinovate de promovarea abuzurilor pe criterii politice în vremea comunismului. Numai aşa arătăm că am înţeles drama trecutului totalitar şi că apărăm principiile după care se ghidează statul de drept" a mai spus şeful statului.

Sursa Foto: Marius C-tin

După intonarea imnului naţional al României, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Octav Bjoza, fostul preşedinte al României şi preşedinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie Emil Constantinescu şi primarul general interimar al Capitalei Răzvan Sava au dezvelit placa memorială "Aripi", iar reprezentanţi ai mai multor confesiuni religioase au oficiat un moment religios. În faţa monumentului "Aripi", realizat de Mihai Buculei, s-a ţinut şi un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului.

Octav Bjoza i-a mulţumit lui Constantin Ticu Dumitrescu, cel care a iniţiat, a propus şi a sprijinit realizarea monumentului.

"Este un mormânt imaginar al zecilor de mii (de morminte) necunoscute, cele trei aripi reprezentând Sfânta Treime. Ele poartă spre cer sufletele noastre (...) noi suntem etnia luptătorilor anticomunism", a spus Octav Bjoza, la inaugurarea monumentului.

Primarul general interimar al Capitalei Răzvan Sava a spus că acest monument "reuşeşte o exorcizare a Pieţei Presei Libere", care a găzduit până în 1990 statuia lui Lenin.

"Să nu uităm de miile de victime", a adăugat el.

"Acest monument a fost ridicat dintr-o datorie a neuitării. Prin uitare şi minciună s-a ajuns la o angoasă generală. Este timpul ca generaţiile de astăzi să îşi aducă contribuţia la crearea unei Românii mai bune. Astăzi nu trebuie să mai moară nimeni pentru a-şi salva patria. Trebuie doar să respecte legea", a declarat Emil Constantinescu.

El i-a mulţumit fostului preşedinte Emil Constatinescu, pentru iniţierea acestui proiect. De altfel, Constantinescu a fost singurul fost şef de stat prezent la eveniment, alături de miniştri ai Cabinetului Cioloş.

Monumentul "Aripi", realizat de sculptorul Mihai Buculei, amplasat în Piaţa Presei Libere, a fost ridicat în semn de recunoştinţă faţă de victimele dictaturii comuniste din România, pentru a omagia demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului.

"Aripi" a costat circa 3 milioane de euro, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri, fiind reprezentat de autorul său, sculptorul Mihai Buculei, sub forma a trei aripi care se întind către cer, realizate din oţel inoxidabil.

Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ.

Evenimentul a avut loc la inițiativa Fundației pentru Democrație, al cărei președinte este Emil Constantinescu, Primăriei București și Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989.

MONUMENT ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. Instalarea monumentului "Aripi" din Piaţa Presei Libere a început anul trecut, în decembrie 2015 fiind instalată şi cea de-a treia aripă a operei de artă, ridicată în Piaţa Presei Libere din Bucureşti chiar pe locul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin.

Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste, are o greutate de peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri. Acesta a fost creat de sculptorul Mihai Buculei, având forma a trei aripi, realizate din oţel inoxidabil importat din Germania. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ.

Proiectul monumentului "Aripi", un omagiu adus celor ce au luptat împotriva comunismului, a fost gândit încă de pe vremea fostului preşedinte Emil Constantinescu, urmând să fie inaugurat în cadrul unui eveniment internaţional dedicat foştilor deţinuţi politici.

Etichete: Aripi, Klaus Iohannis, monument piata presei, monumentul Aripi

0/1 COMENTARII
cititor
31 May 07:28
+0
VOTURI
-0
Rezistenta anticomunista a inceput in ianuarie 1918, Dovada luptele impotriva bolsevicilor ruși la Nistru din 1919 pâna in 1940, din 1941-1944. Luptele impotriva bolsevismului maghiar din martie 1919-martie 1920. Eroilor acestor lupte cine le ridica un monument???? Asta pentru adevarul istoric.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE