MOŞII DE VARĂ, 7 IUNIE 2014: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE MOŞII DE VARĂ, din SÂMBĂTA RUSALIILORMOŞII DE VARĂ, 7 IUNIE 2014: Înainte de Duminica Rusaliilor, sărbătorim MOŞII DE VARĂ, zi dedicată pomenirii morţilor, care aduce cu sine o serie de tradiţii şi obiceiuri. Anul acesta, MOŞII DE VARĂ cad pe 7 iunie.

MOSII DE VARA, 7 IUNIE 2014: TRADITII SI OBICEIURI DE MOSII DE VARA, din SAMBATA RUSALIILOR
MOŞII DE VARĂ, 7 IUNIE 2014: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE MOŞII DE VARĂ, din SÂMBĂTA RUSALIILOR
Foto: citynews.ro

MOŞII DE VARĂ, 7 IUNIE 2014: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE MOŞII DE VARĂ, din SÂMBĂTA RUSALIILOR

Biserica Ortodoxa a consacrat sambata ca zi de pomenire a mortilor. Doua dintre sambetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate special pomenirii generale a mortilor: Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne (a Infricosatei Judecati) si Sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant (Sambata Rusaliilor), scrie crestinortodox.ro.

Ambele zile poarta in popor si denumirea de "Mosi" (cea dintai: "Mosii de iarna", cealalta "Mosii de vara"), pentru ca in aceste zile se face pomenirea parintilor, mosilor si stramosilor nostri cei adormiti.

MOŞII DE VARĂ, 7 IUNIE 2014: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE MOŞII DE VARĂ, din SÂMBĂTA RUSALIILOR

MOŞII DE VARĂ sunt cunoscuti si sub denumirea de Mosii Cireselor, tinand cont de anotimpul in care au loc. MOŞII DE VARĂ reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor.

Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor.

Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene MOŞII DE VARĂ incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile se trimit pe la casele vecinilor.

MOŞII DE VARĂ, 7 IUNIE 2014: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE MOŞII DE VARĂ, din SÂMBĂTA RUSALIILOR

Ritualul de pomenire are loc insa mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp, iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia pomenilor si de respectarea ritualului.

In aceste zile, la portile cimitirelor, se intind mese pline cu colaci si sticle de vin impodobite cu verdeata si flori si au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, dupa care acesta parcurge intregul cimitir pentru a sfinti fiecare mormant. Dupa incheierea ceremonialului, satenii isi daruiesc unii altora ofrandele sfintite de catre preot sau le impart saracilor.

MOŞII DE VARĂ, 7 IUNIE 2014: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE MOŞII DE VARĂ, din SÂMBĂTA RUSALIILOR

Femeile merg la biserica cu ramuri de nuc si de tei care se aseaza la icoana pentru a le feri gospodaria de lucruri rele. Credintele populare spun ca in aceasta zi nu se matura, intrucat mortii vor primi praf in loc de mancare si nici nu se spala, scrie traditiidinromania.ro.

Chiar daca stai la casa este interzis sa dormi in afara casei, intrucat te poti intalni cu spiritele mortilor care cutreiera pe pamant. Totodata, se spune ca ploaia cazuta de MOŞII DE VARĂ aduce spor si bunastare in gospodarie si culturi.

„Pe vremuri, mai ales copiii şi săracii aşteptau cu mare nerăbdare sărbătorile MOŞILOT, care precedau invariabil marile sărbători. Moşii cădeau în zilele de sâmbătă, în mediile arhaice, această zi fiind considerată a morţilor, cea mai bună pomană pentru sufletele lor făcându-se acum“, a spus Marcel Lutic, etnograf din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, pentru ziarullumina.ro. Etnograful a menţionat că românii cred că cea mai nimerită sâmbătă din an pentru dat de pomană este cea dinaintea Duminicii Mari, cum mai era numită Duminica Rusaliilor, în sâmbăta numită şi a Moşilor sau Moşii de Rusalii, MOŞII DE VARĂ  sau Moşii cei Mari.

Etichete: Rusalii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE