Motive de iubit Bucureştiul, de la Rebengiuc, Boia, Sturdza, Mălăele, Morgenstern şi GheorgheDe ziua Bucureştiului, luăm o pauză de la criticarea oraşului şi vă prezentăm câteva motive pentru care ar trebui să vă fie drag- sau, cel puţin, motivele pentru care personalităţi ca Victor Rebengiuc, Lucian Boia, Şerban Sturdza, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern şi Andrei Gheorghe au prins drag de Capitală.

În acest sens, am ales câteva vorbe frumoase despre Bucureşti, adunate din interviurile realizate de B365.ro cu aceştia:

VICTOR REBENGIUC

Victor Rebengiuc nu e nostalgic după Bucureștiul de altădată. Pare că s-a adaptat la schimbările din Capitală la fel de ușor cum s-a adaptat pentru fiecare rol pe care l-a avut de interpretat. Îi e dor de câteva străzi care arătau altfel și de vremurile în care mașinile nu stăteau parcate pe trotuare, dar, atâta timp cât locul lui de suflet de aici, Cișmigiul, se schimbă la fel de natural odată cu trecerea anotimpurilor, Bucureștiul lui rămâne unul ușor de iubit. 

"Nici în vacanţă nu vreau să plec, atât de mult îmi place aici. Tot Bucureştiul e locul meu de vacanţă. (...)  Bucureştiul meu e Bucureştiul care-mi place. Şi mie-mi place Bucureştiul. Sunt cartiere frumoase. Nu-mi plac blocurile alea multe care s-au făcut... în Balta Albă. Dar stau oamenii în ele, văd că trăiesc în continuare. Acuma le-au făţuit puţin şi arată mai puţin trist, mai puţin jalnic şi... merge. "

Bucureştiul lui Victor Rebengiuc, AICI.

ŞERBAN STURDZA

Serban Sturdza (foto: Mihai Petre)

Arhitectul Șerban Sturdza vorbește despre București ca despre un copil bun, pe care-l iubește, dar care primește o educație proastă: orașul lui e unul frumos, dar administrat prost. Însă, ca toți copiii buni, are potențial și pare să-și păstreze farmecul- în ciuda faptului că e forțat să crească mare.

"Aici, în București, lucrurile sunt altfel. Adică glazura contează, viteza de reacție, o anumită reacție acidă la orice lucru, care îi dă foarte mult haz și o vitalitate remarcabilă. Aș spune că și asta-mi place foarte mult la Capitală.  (...)  Mie-mi place Bucureștiul. Aș spune că e ok. Dar asta din cauza oamenilor care-l populează și mai puțin din cauza Administrației. Nu-mi place Administrația bucureșteană, dar îmi place faptul că e foarte colorat și că există o diversitate și o vitalitate. E un oraș care păstrează tot. Dar ție-ți place Bucureștiul?"

Bucureştiul lui Şerban Sturdza, AICI.


HORAŢIU MĂLĂELE

Horațiu Mălăele spune că trăiește într-o zonă de zăpăceală asumată și că Bucureștiul e un cadru bun pentru zăpăceala lui. L-a găsit fascinant când a venit prima dată în el și adaugă, despre fascinația asta, că încă s-a păstrat. Doar că ne îndeamnă să ne uităm la oraș cu privirea îndreptată mai sus: "Și-o să descoperi altceva".

"Mergi într-o zi prin București cu capul sus intenționat. Să nu te mai uiți la oameni, să te uiți la cer. Și-o să descoperi altceva: cupole, coloane, cu totul și cu totul excepționale. Dacă vrei. (...) Bucureştiul  e fascinant. Adică... nu înseamnă că nu găsești aici și prostie, că nu găsești și mizerie, dar tot melanjul ăsta, la urmei urmei, face parte din acest loc. În ultimul film pe care l-am făcut, personajul principal are un monolog care se încheie așa: toate nimicurile astea cumulate au un sens. Așa și aici."

Bucureştiul lui Horaţiu Mălăele, AICI.

MAIA MORGENSTERN

Maia Morgenstern iubește orașul care o enervează de atâtea ori, pentru că îl asociază mai mult cu amintirile frumoase pe care i le-a dat şi mai puţin cu haosul și agitația care o deranjează zilnic.

"Oraşul însuşi, felul complicat, eclectic, în care e... Nu ştiu dacă nu e de găsit altundeva, dar mie mi-e foarte drag să mă plimb la şosea, mi-e foarte drag mie. E de găsit, poate oricine să vină să demonstreze că sunt alei care nu-s asemănătoare. (...) Mi-e foarte drag Parcul Herăstrău, Cişmigiul. Sunt locuri pe care le iubesc, încărcate de amintiri, felul în care tatăl meu, părinţii mei mă determinau să învăţ geografia şi istoria oraşului, în timp ce ne plimbăm, în timp ce descopeream teatrul de păpuşi din Herăstrău... Agitat, complicat, dornic de nou."

Bucureştiul Maiei Morgenstern, AICI.

ANDREI GHEORGHE

Andrei Gheorghe spune că poți numi oricum Bucureștiul, dar nu banal. Îi place aglomerația din el, oamenii care urlă pe stradă și e convins că așa-zisul "șofer bucureștean" e același de peste tot. Iar, când e întrebat cum poate să locuiască aici, se miră cum de pot unii să trăiască altundeva. 

"E super oraş, e oraş. De fiecare dată când mă duc undeva şi mi se spune pe un ton: "Vai, dar cum puteţi să trăiţi acolo? întreb "Dar cum puteţi voi să trăiţi aici?". Vineri dimineaţa, în Sibiu, beam o cafea în hotel. Pe o trecere, oameni... încet, mergând fără nicio grabă, fără niciun stres... Mie-mi place aglomeraţia, îmi place în Bucureşti și îmi place că, într-o singură seară, poți să mergi și la miting, la Antipa, vezi concerte, Operetă, ai mereu ce face, te duci la Arenă, te duci la cârciumă, sunt case în București."

Bucureştiul lui Andrei Gheorghe, AICI

LUCIAN BOIA

Lucian Boia spune că Bucureştiul nu este şi nu a fost niciodată "Micul Paris", însă este locul în care se simte cel mai confortabil.

"Îmi place... nici nu pot să spun dacă-mi place sau nu Bucureștiul. Nu pot să spun, pentru că m-am născut și am trăit toată viața aici. Ceva îți place sau nu, dacă îl compari cu ceva. E locul unde nu mă simt nici bine, nici rău, mă simt normal. Îmi place centrul Bucureștiului, mai puțin Centrul Vechi... așa, ca aspect, nu mi se pare strălucit faimosul Centru Vechi. Dar, în rest, partea asta centrală a Bucureștiului, o bat mereu cu piciorul. "

Bucureştiul lui Lucian Boia, AICI.

Etichete: andrei gheorghe, Bucureşti, Horatiu Malaele, Lucian Boia, maia morgenstern, serban sturdza, Victor Rebengiuc, zi bucuresti, Zilele Bucureştiului

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h