Mugur Isărescu: Economia României, supusă unui "risc sistemic sever"Mugur Isărescu, susţine că economia României este supusa unui "risc sistemic sever". Guvernatorul BNR  consideră că acest risc este generat de "intensificarea iniţiativelor legislative" care intervin în sistemul financiar-bancar- referire la Legea dării in plată.

Mugur Isarescu: Economia Romaniei, suspusa unui "risc sistemic sever"
Mugur Isărescu: Economia României, suspusă unui "risc sistemic sever"
Foto: suceavalive.ro

"Raportul asupra stabilitatii financiare prezinta o harta a riscurilor. Actualul raport mentine cele sase riscuri identificate in cel precedent si adauga inca doua noi: un risc sistemic sever, legislativ sever si un risc sistemic ridicat, dat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana", a explicat guvernatorul, in conferinta de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare, aprilie 2016, potrivit Agerpres.

Guvernatorul a subliniat ca Banca Nationala a identificat pentru prima oara in Romania un risc sistemic sever generat de schimbarile legislative care afecteaza sistemul financiar.

"In ultimele sase luni, s-au intensificat initiative legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar - bancar, prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre clienti si banci", a subliniat Isarescu, conform hotnews.ro.

El s-a referit la Legea privind darea in plata, dar nu numai, care, in procesul de reexaminare a fost corectata in anumita masura, "dar chestiunea de fond pe care o reprezinta retroactivitatea legii se mentine", ca si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ.

Potrivit guvernatorului BNR, aceste propuneri legislative au fost concentrate intr-un risc sistemic sever pentru ca, in afara de Legea privind darea in plata, mai sunt in discutie si alte initiative care pot afecta stabilitatea financiara.

Mugur Isarescu a mai atras atentia asupra faptului ca reformele realizate si beneficiile obtinute datorita acestora nu sunt ireversibile. Mai mult, guvernatorul sustine ca mediul extern este in continua schimbare, fapt care prezinta, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea financiara a Romaniei si, de aceea, pe plan intern trebuie sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati suplimentare.

Etichete: economie romania, legea darii in plata, mugur isaresc

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE