Muzeele ar putea fi obligate să ţină evidenţa obiectelor de patrimoniu atât fizic, cât şi digitalMuzeele şi alte instituţii ale statului care deţin obiecte de patrimoniu ar putea fi obligate să le inventarieze atât pe hârtie, cât şi pe suport digital, prin programul DOCPAT, finanţat de Ministerul Culturii.

Muzeele obligate sa detina si un patrimoniu digital
Muzeele obligate să deţină şi un patrimoniu digital

"Instituţiile publice deţinătoare de bunuri culturale mobile aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil sunt obligate să inventarieze aceste bunuri atât pe suport de hârtie, care constituie document oficial, cât şi pe suport electronic", conform unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

De asemenea, proiectul prevede că "instituţiile publice sunt obligate să folosească programul DOCPAT, program finanţat de Ministerul Culturii" şi că finanţarea pentru dezvoltarea programului provine tot de la minister.

Acest proiect de lege este necesar pentru că legislaţia actuală permite ca "orice instituţie publică deţinătoare de patrimoniu mobil (muzeu) poate solicita cu succes bani de la Ministerul Culturii/Primărie pentru achiziţionarea unui program (soft) şi poate organiza o licitaţie", potrivit expunerii de motive, semnată de parlamentarii PNL Raluca Turcan şi Traian Igaş.

Iniţiatorii mai spun că "este total greşit pentru un macro-management optim" folosirea mai multor programe pentru inventarierea obiectelor de patromoniu, potrivit Mediafax.

Totodată, prin adoptarea acestui proiect de lege, va fi combătut traficul cu obiecte de patrimoniu, gestionare mai bună a banilor, combaterea corupţiei în domeniu sau încadrarea patrimoniului naţional în ansamblul patrimoniului european, potrivit iniţiatorilor. Proiectul este susţinut de mai mulţi parlamentari PNL, printre care Puiu Haşotti, Roberta Anastase, Tinel Gheorghe, Dan Cristian Popescu, senatorul PSD Gabriela Crețu, doi parlamentari UNPR şi un deputat independent. Proiectul este în procedură de urgenţă la Senat, fiind prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor for decizional.

Etichete: muzee, patrimoniu digital muzee, patrimoniu muzee, proiect de lege, proiect muzee

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h