Muzeul Naţional al Ţăranului Român, 26 de ani de la refondare. INTRAREA LIBERĂ în weekendMuzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), care împlinește vineri 26 de ani de la (re)fondare, anunță că în zilele de 5, 6 și 7 februarie, între orele orele 10,00 și 18,00, intrarea în spațiul expozițional al instituției este liberă.

Muzeul National al Taranului Roman, 26 de ani de la refondare. INTRAREA LIBERA in weekend
Muzeul Naţional al Ţăranului Român, 26 de ani de la refondare. INTRAREA LIBERĂ în weekend

Cu această ocazie și pentru că din 8 februarie expoziția permanentă va fi dezactivată parțial, clădirea urmând să intre în proces de consolidare și restaurare pentru o perioadă de 18 luni, MNȚR invită publicul la o (re)vizitare a Muzeului de la Șosea.

"Nu putem să alocăm atâtea forțe câte am fi vrut, pentru că, iată, colegii mei sunt cu toții ocupați cu strângerea unui segment din expoziția permanentă. În orice caz, în afara intrării gratuite în muzeu, vom avea tururi ghidate prin muzeu, sâmbătă, între 11,30 și 15,00, în coordonarea colegei mele Lila Pasima, iar duminică, între orele 15,00 și 18,00, vom organiza o întâlnire mai mult cu 'povești', ca să spun așa, despre (re)nașterea muzeului, în 1990", a declarat, pentru AGERPRES, managerul MNȚR, Virgil Ștefan Nițulescu.

El a adăugat că, în cadrul evenimentului, va fi vizionat filmul documentar "Nașterea", realizat de Marius Caraman, în 1999.

"Va fi o întâlnire între prieteni, între cei care au lucrat și lucrează în continuare în muzeul nostru și public", a punctat Nițulescu.

Potrivit istoricului instituției, postat pe site-ul MNȚR, pe baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de regele Carol I, Mihail Vlădescu, ministru al cultelor din acea vreme, îl numește pe Alexandru Tzigara-Samurcaș director al Muzeului de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială, care a funcționat pe locul fostei Monetării a statului până în 1912, când se pune piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea "neo-românească" a Muzeului de la Șosea — cum îl vor numi multă vreme bucureștenii.

Viziunea despre menirea și amenajarea unui asemenea muzeu se decantează în timp, fiind exprimată și prin schimbarea denumirii în Muzeul de Etnografie și Artă Națională, iar apoi în Muzeul de Artă Națională Carol I.

Muzeul de la Șosea își va continua periplul istoric și după schimbările fundamentale de după cel de-al Doilea Război Mondial, când clădirea se va transforma, începând cu 1953, în Muzeul Lenin-Stalin, apoi al Partidului Comunist Român, al Mișcării Revoluționare și Democratice din România, pentru a ajunge tot mai mult, în ultimii ani de regim comunist, un fel de omagiu muzeal al președintelui Nicolae Ceaușescu.

Colecțiile vor fi alungate din sediul lor, adunate o vreme în clădirea Palatului Știrbey din Calea Victoriei, unde vor alcătui Muzeul de Artă Populară al Republicii Socialiste România, iar apoi îngrămădite în depozitele Muzeului Satului.

După Revoluția din 1989, pe 15 februarie 1990, Andrei Pleșu, ministrul Culturii de la acea vreme, face un nou act întemeietor, numindu-l, și la recomandarea insistentă a lui Dan Hăulică, pe pictorul Horia Bernea director al nou-(re)înființatului Muzeu al Țăranului Român.

Viziunea lui Horia Bernea asupra expunerii și funcționalității muzeului, mai degrabă universalistă decât particular-etnografică, a adus marea recunoaștere internațională din anul 1996: Premiul EMYA pentru muzeul european al anului.

Prin expozițiile temporare și colecțiile sale vechi, dar și recente, prin târgurile sale deja tradiționale și promovarea "produselor țăranului român", prin activitățile sale cu copiii și, în curând, cu vârstnicii, prin diversitatea acțiunilor sale culturale (lansări de carte și dezbateri, concerte și filme antropologice, colocvii și seri culturale), Muzeul Național al Țăranului Român încearcă să se păstreze permanent în actualitate.

Etichete: intrare libera Muzeul Naţional al Ţăranului Român, muzeul national al taranului roman

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE