Muzeul Naţional de Istorie a României va fi reabilitat. Va fi redeschis după 5 aniMuzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) va fi reabilitat. Un concurs în acest sens va fi lansat pe 1 februarie, iar instituţia va fi redeschisă după 5 ani.

Muzeul National de Istorie a Romaniei va fi reabilitat. Va fi redeschis dupa 5 ani
Muzeul Naţional de Istorie a României va fi reabilitat. Va fi redeschis după 5 ani

Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, şi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, vor anunţa, luni, lansarea concursului internaţional de soluţii de arhitectură "Noul Muzeu Naţional de Istorie a României", organizat sub egida Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor.

În acest context, Ernest Oberländer-Târnoveanu a declarat, pentru Mediafax, că trebuie asigurate fondurile pentru organizarea concursului, pentru plata premiilor şi pentru încheierea contractului cu câştigătorul concursului. 

Acesta a explicat că pentru proiectare este necesară o sumă de 4.600.000 de euro, cu TVA. Totodată, suma necesară pentru lucrările la unul dintre corpurile instituţiei muzeale se ridică la aproximativ 3.400.000 de euro, pentru o perioadă de doi ani.

Despre costurile suplimentare, directorul MNIR a declarat că au fost făcute deja investiţii pentru relocarea muzeului. "Avem cumpărate materiale pentru ambalare şi transport. Am prevăzut în buget un milion de lei pentru ambalaje personalizate, dar această sumă reprezintă doar 30% din ceea ce ar trebui să investim", a explicat Ernest Oberländer-Târnoveanu, precizând că va face o solicitare de suplimentare a subvenţiei la Ministerul Culturii.

În cazul în care concursul va fi încheiat la începutul lunii iulie, ar mai rămâne trei sau patru luni de lucrări pentru proiectare în anul 2016, urmând să fie acordat contractul pentru construcţia propriu-zisă, potrivit directorului instituţiei muzeale, care a precizat că MNIR urmează să fie închis timp de cinci ani.

Potrivit reprezentanţilor MNIR, între lunile februarie şi iulie 2016 se va organiza concursul internaţional de soluţii, între lunile septembrie şi decembrie va începe proiectarea, în anul 2017 va fi încheiată proiectarea şi va începe execuţia, urmând ca în anul 2019 să fie finalizate lucrările de restaurare, consolidare şi construcţie, precum şi amenajarea şi deschiderea parţială a unor spaţii expoziţionale. În anul 2020 va avea loc recepţia, iar în anul 2021 va avea loc recepţia finală.

Etichete: concurs, muzeul national de istorie a romaniei, reabilitare

0/3 COMENTARII
George Silviu
30 ian 23:32
+0
VOTURI
-0
@alex: Tezaurul istoric cu tot cu bratarile dacice, nu prea sunt de vazut, nu ?
Radu
30 ian 07:48
+0
VOTURI
-0
ar fi frumos sa vedem si niste figuri de ceara ce reprezinta personalitati din istoria Romaniei ca la Madame Toussauds
alex
29 ian 22:04
+0
VOTURI
-0
sper sa-l faca mult mai atractiv pt ca in momentul de fata chiar nu ai ce vedea in interior. Ar trebui prezentata o istorie a domnitorilor, a monarhiei, etc

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE