Nadia Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare pentru uciderea unor jurnalişti ruşiPilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de justiția rusă, la finalul unui proces care a declarat-o vinovată de uciderea a doi jurnaliști ruși, omorâți în iunie 2014 în estul separatist al Ucrainei.

Nadia Savcenko, condamnata la 22 de ani de inchisoare
Nadia Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare

Cele șase luni de proces împotriva celei care a devenit pentru ucraineni un simbol al luptei împotriva separatismului din estul Ucrainei susținut de Rusia s-au încheiat într-o confuzie totală, Savcenko intonând un cântec tradițional ucrainean și acoperind vocea judecătorului care o declara vinovată, potrivit Agerpres.

Potrivit avocatului său Nikolai Polozov, ea 'a fost declarată vinovată de toate capetele de acuzare', în special de complicitate la uciderea a doi jurnaliști ai televiziunii publice ruse, Igor Korneliuk și Anton Voloșin, în 17 iunie 2014, la Lugansk.

'Sentința definitivă a fost fixată la 22 de ani de privare de libertate', a anunțat judecătorul tribunalului din Donețk.

Parchetul rus ceruse 23 de ani închisoare pentru pilotul militar ucrainean, în vârstă de 34 de ani. De asemenea, Nadia Savcenko a fost condamnată la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble (390 de euro) pentru că a 'trecut ilegal frontiera cu Rusia', unde a fost arestată, potrivit tribunalului.

Pilotul ucrainean, care respinge toate acuzațiile ce i se aduc, afirmă că a fost capturată de către rebelii proruși înainte ca cei doi jurnaliști să fie uciși, iar apoi a fost predată Rusiei. Un alt avocat al Nadiei Savcenko, Mark Feighin, a îndemnat imediat pe Twitter la organizarea de 'manifestații pașnice' pentru a protesta împotriva unui 'verdict criminal'.

Anterior, președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis că va face 'tot posibilul' pentru a o aduce înapoi în țară pe Nadia Savcenko, închisă de 21 de luni în Rusia, evocând un eventual un schimb de prizonieri cu Moscova. Occidentul a cerut în mai multe rânduri eliberarea imediată a Nadiei Savcenko, care a fost aleasă în mod simbolic în funcția de deputat în Ucraina.

'Sentința nu este sfârșitul luptei. Acesta este începutul unei noi etape a luptei', a notat ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, pe Twitter, după aflarea verdictului.

Etichete: justitie rusia, Nadia Savcenko, Nadia Savcenko 22 de ani de inchisoare, Nadia Savcenko condamnata, pilot ucrainean

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE