Vila Oromolu, monument istoric, renovată lângă un bloc ultramodern de birouri, până în 2016Fondul de investiţii sud-african New Europe Property Investments (NEPI), cel mai activ investitor imobiliar din România, a început lucrările la clădirea de birouri de lângă Vila Oromolu. În următoarea perioadă, compania va începe şi renovarea monumentului istoric situat pe bd. Aviatorilor nr 8, lângă Guvernul României. În aprilie 2016 vor fi gata atât monumentul istoric Casa Oromolu, cât şi clădirea de birouri care va fi construită pe terenul Vilei Oromolu.

Monumentul istoric Casa Oromolu din Bucureşti, care a aparținut fostului guvernator al BNR Mihai Oromolu, va intra într-un proces de renovare. Lângă această clădire monument istoric, NEPI va construi o clădire de birouri ultramodernă. Clădirea de birouri de lângă Vila Oromolu va fi făcută după planurile unui celebru arhitect român al momentului, Dorin Ștefan.

"Lucrările la Vila Oromolu sunt încă în faza de proiectare. Încă nu s-a început nicio lucrare la vilă, acum se lucrează doar la clădirea de birouri. În următoarele luni vor începe şi lucrările de renovare la Vila Oromolu. La 1 aprilie 2016 trebuie finalizate lucrările atât la Vila Oromolu, cât şi la clădirea de birouri. Nu avem încă un client pentru vila renovată, s-ar putea să fie un concept store sau un spaţiu de birouri. Teoretic, luăm în calcul mai multe destinaţii pentru această vilă, oricum toate destinaţiile pe care le luăm în calcul sunt publice, pentru că ne dorim ca ea să poată fi văzută, vizitată şi să se bucure de ea şi oamenii de pe stradă. Nu vom face un birou închis, ci vrem să fie o clădire publică în care să poată intra lumea şi să beneficieze de această renovare. O parte din investiţia în renovarea vilei se va recupera din închirierea ei, dar acesta nu este un proiect rentabil, fezabil, ci este mai mult unul pentru prestigiu. Din acest motiv nici nu a făcut nimeni nimic cu această vilă atâţia ani. Costurile de renovare sunt mult prea mari comparativ cu ceea ce poţi obţine. NEPI nu va câştiga bani din acest proiect, pentru că nu se pot face bani din monumente renovate, întrucât costurile de renovare sunt mult prea mari comparativ cu încasările care se pot obţine de pe urma lor", a declarat, pentru B365.ro, Andrei Radu, project manager în cadrul NEPI.

Sud-africanul Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, a declarat, anterior, că s-a luat decizia de a restaura Casa Oromolu din respect pentru moştenirea culturală a Capitalei. "Nu am ales sa investim, am mostenit aceasta cladire in contul unei datorii si am ales sa facem cel mai bun lucru pe care il puteam face, sa o restauram si sa ne aratam astfel respectul fata de mostenirea culturala a orasului. Vom face spatii publice si o cladire noua de birouri, proiectata astfel incat sa puna in valoare monumentul istoric. Nu vom face bani din aceasta dezvoltare, va ajunge insa sa aiba o valoare egala cu cea a investitiei noastre", a spus Martin Slabbert, seful NEPI, citat de wall-street.ro.

Casa Oromolu va fi in sfarsit restaurata dupa ce, timp de mai multi ani, a stat in paragina si a fost grav afectata de un incendiu in 2009. Investitia va fi facuta de grupul NEPI, proprietarul imobilului, iar pe terenul aferent cladirii vechi va fi construita si o cladire de birouri de 3 etaje, in forma de L.

Primaria Capitalei a emis autorizatie de construire pentru acest proiect la sfarsitul lunii mai a anului trecut.

Imobilul de birouri de lângă vila Oromolu

Imobil de birouri de la Piața Victoriei

 

NEPI a preluat proprietatea vilei în contul unei datorii pe care Avrig 35, grup imobiliar fondat de Alexander Hergan, o avea la sud-africani. Terenul de circa 4.500 mp şi vila avariată puternic de un incendiu în februarie 2009 au fost evaluate la sfârşitul anului 2012 la 12,96 milioane de euro, conform Capital.ro.

Datorita pozitiei foarte bune si a terenului aferent, aceasta proprietate a fost vanata de-a lungul timpului de rechinii imobiliari care doreau sa construiasca cladiri mult mai inalte in loc. Initial s-a dorit ridicarea unui turn de 30 de etaje pe aceasta locatie, iar în 2012, chiar grupul NEPI dorea sa construiasca o cladire de 45 metri inaltime, insa au renuntat la acest proiect si eu ales sa realizeze un proiect in acord cu cladirile din zonă, potrivit HotNews.ro.

Casa care se afla in acest moment pe terenul de pe bd. Aviatorilor nr.8 a fost construita in 1926-1927 pentru fostul guvernator al Băncii Naționale Mihai Oromolu (1922-1926). Casa a fost construita pe terenul cumparat de la Constantin Pastia (1883-1926), doctor la Spitalul Colentina si autor al unor importante studii despre bolile infectioase.

Planurile casei apartin lui Petre Antonescu (1873-1965), unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai scolii de arhitectura romaneasca din prima jumatate a secolului XX. Printre cele mai cunoscute cladiri ale lui Petre Antonescu se numara Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu, Banca Marmorosch Blank, Primaria Capitalei, Institutul de Istorie 'Nicolae Iorga', Facultatea de Drept. De la stilul neoromanesc al Primariei Capitalei, la stilul de renastere franceza al Palatului Kretzulescu, la stilul neobaroc al Casei Oromolu, parcursul operei lui Petre Antonescu este cel al arhitecturii bucurestene de la inceputul secolului XX, in permanenta cautare de noi modele, dar puternic influentata de arhitectura franceza.

Pe lângă restaurarea vilei Oromolu, NEPI are în plan dezvoltarea unui imobil cu funcţionalitate de birouri ce va fi amplasat la mică distanţă de vilă. Clădirea de birouri va avea o formă de L şi trei etaje care vor aduce pe piaţă circa 7.000 mp închiriabili. Dezvoltatorul va amenaja şi o parcare subterană pe trei nivele, care vor asigura locuri de parcare pentru câte trei maşini la fiecare 100 mp construiţi.

Casa a fost nationalizata si retrocedata in 1996. De atunci, diversi "investitori imobiliari" au pus ochii pe terenul pe care se afla monumentul, vrand sa il demoleze si sa construiasca ceva mult mai inalt in loc.

Ion Constantin Oromolu şi Micaela Constanţa Totoescu Oromolu au obţinut o hotărâre judecătorească de restituire în 1994, definitiv şi irevocabil li s-a înapoiat proprietatea din Bd. Aviatorilor nr. 8 în septembrie 2004, deşi cu un an înainte, pe 17.11.2003, s-a respins intabularea dreptului de proprietate. Aceştia semnaseră deja "antecontractele cumpărare-vânzare nr. 540 pe 09.10.2002 şi nr. 176 pe 19.03.2003 în favoarea SC Central AH Pioneer SRL", condusă de investitorul imobiliar Alexander Hergan. Pe 7 februarie 2005 era semnat contractul de vânzare-cumpărare în favoarea SC Central AH Pioneer SRL, iar o zi mai târziu, proprietatea era ipotecată de firma cumpărătoare "în favoarea HVB Bank pentru suma de 24.685.000 USD".

Printr-un act adiţional emis pe 16 decembrie 2005 se înscria "dreptul de ipotecă pentru încă 23.712.500 USD şi 15 milioane € plus dobânzi, comisioane şi notare interdicţie de înstrăinare, grevare, demolare, schimb, închiriere, în favoarea HVB Bank".

Pe 13.08.2010 vila Oromolu a fost din nou ipotecată.

Etichete: arhitect, Bucureşti, Capitală, casa Oromolu, cladire de birouri, cladire monument istoric, monument istoric, NEPI, Piaţa Victoriei, realitatea, vila Oromolu

0/5 COMENTARII
Nume*
23 mai 07:20
+0
VOTURI
-0
Boom shlakkaaa boom boom, problem solved.
andrey
16 mar 10:31
+0
VOTURI
-0
Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi.
Se lucreaza comod de acasa aprox 3 ore pe zi
Cerinte:
- cunostinte minime PC ;
- necesar calculator;
- conexiune internet;
- rabdare;
- seriozitate.
Nu este necesara experienta.
Cu perseverenta, poti obtine 300 Dolari lunar sau chiar mai mult.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti sa lucrati.
Pentru mai multe informatii trimiteti textul "INFO" la adresa de gmail: sharkye.sharkye@gmail.com
SME
15 mar 23:05
+0
VOTURI
-0
@Abc, singurul "idiot" in "esenta" de-aici esti tu! Peste tot in lumea civilizata, in zonele protejate se respecta anumite reguli. Numai in Bucuresti poti construi orice oriunde, pentru ca exista corupti care sa permita asta dar si "idioti" care sa sustina asa ceva! Am vazut cum se fac "polmbele" prin orasele occidentale (nu ma refer la orase distruse in razboi) si nu exista comparatie cu Bucurestiul. Se tine cont de specificul zonei. Cum se tine cont de specificul acelei zone construind un bloc (aia e zone de vile) din sticla si metal? La Viena probabil ca se intampla mereu... la Viena din capul tau! Dar si la Paris, de-aia au mutat francezii colosii de sticla si metal in "La Défense"!

Pentru a se vedea cum vad acesti staini situatia din Bucuresti: "Revista franceză L’Obs, despre Bucureşti: “Un amestec uneori atât de dizgraţios că devine frumos""

http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2015/03/revista-franceza-lobs-despre-bucuresti-un-amestec-uneori-atat-de-dizgratios-ca-devine-frumos/
Abc
15 mar 18:19
+0
VOTURI
-0
Legea e prost facuta, daca nu permite suprafete vitrate decat intr-o anumita limita. Nicaieri in lume nu e limitata suprafata vitrata a unei cladiri, indiferent de contextul arhitectural al zonei. Nici macar in orase vechi ca Viena sau Paris ! Romanii sunt prin esenta lor idioti, nu e de mirare ca fac si legi pe masura.
wwf
15 mar 13:04
+0
VOTURI
-0
In zonele protejate exista niste reguli pentru noile constructii. De exemplu nu se permit suprafetele vitrate mari (mai mult de o treime din fatada). Cladirea nou construita este numai un geam. Deci, da-o dracului de lege! Spaga e la putere in Primaria Generala! Spatiul verde din curtea respectiva va deveni istorie! Nu pot sa nu observ ca aceasta cladire este opera "marelui arhitect" Dorin Stefan care isi trece propriile proiecte prin Comisia Tehnica de Urbanism, al carei membru este! Lipsa mare de caracter (si poate nu numai) la domnul Dorin Stefan!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE