Nepotul lui Ion Creangă, arhitect în Bucureşti. A proiectat blocul Patria şi Halele Obor FOTOArhitectul Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă, a proiectat mai multe clădiri reprezentative ale Capitalei, printre care se numără şi blocul Patria, Halele Obor şi Uzinele Malaxa.

Horia Creangă, reprezentant de seamă al arhitecturii interbelice, a urmărit, prin lucrările sale, să alinieze arhitectura Bucureştiului cu cea europeană, povesteşte istoricul Adrian Majuru. S-a născut pe 20 iulie 1892, în Bucureşti, fiind primul dintre cei patru nepoţi ai lui Ion Creangă.

Alături de alţi doi arhitecţi, devine cunoscut în mai 1929 când se organizează concursul public de arhitectură pentru clădirea  ARO (azi, Patria), pe care îl câştigă.

"Am conceput ARO într-o noapte, dintr-un tot, ca în vis, în forma volumetrică pe care o vedem. Ulterior s-au ivit greutăţi considerabile ca să încadrăm imobilul în plafonul financiar foarte limitat al clientului…", povestea pe atunci Horia Creangă.

Arhitectul avea propria viziune şi cu privire la viitoarea dezvoltare a bulevardelor bucureştene.

"Marile bulevarde trebuie sa fie ele insele monumente de simplitate unitara. Circulatia vehicolelor se va inscrie in marea linie orizontala a cladirilor. Monotonia va fi inlaturata prinn acuzari de blocuri verticale, retrase totusi din planul principal, pentru a nu se rupe linia marilor orizontale. Monotonia se sparge prin proportionalitatea volumelor si prin insasi dinamismul arterei de circulatie.", considera acesta.

Creangă a proiectat şi Teatrul Giulești, Halele Obor, Uzinele Malaxa, dar şi o serie de vile moderniste din zona de nord a Capitalei.  

sursa info: bucureştiivechisinoi.ro, archi-web.com

CITEŞTE ŞI: Un preot din București e stră-stră-strănepotul lui Ion Creangă: Povestea lui Vasile Ailioaiei 

Etichete: arhitect creanga, horia creanga, Malaxa, patria, realitatea

0/1 COMENTARII
Laur
10 Oct 14:05
+0
VOTURI
-0
din pacate blocul ARO arata jalnic..cred ca mai are putin si cade..."multumim" primariei capitalei si guvernului pentru bataia de joc la care sunt supuse cladirile istorice din Romania.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE