Nicuşor Dan face plângere penală împotriva Primăriei Capitalei, pentru demolarea Halei MatachePreşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan va depune in cursul zilei de miercuri o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6, pentru lucrarile de demolare ale Halei Matacheîmpotriva conducerii Ministerului Culturii şi a reprezentanţilor Primăriei Capitalei printre care Primarul General Sorin Oprescu și arhitectul-șef Gheorghe Pătrașcu.

Nicusor Dan face plangere penala impotriva Primariei Capitalei, pentru demolarea Halei Matache
Nicuşor Dan face plângere penală împotriva Primăriei Capitalei, pentru demolarea Halei Matache
Foto: Facebook Nicuşor Dan

Plângerea penală depusă de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul", vizează încălcarea art. 54 alin. 1 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care prevede că desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală a unui monument istoric constituie infracţiune şi se sancţionează în conformitate cu legea. O prevederea a aceleiaşi legi aprobă mutarea unui monument în cazuri extreme - alunecare de teren, cutremur.

Plângerea vizează ma imulți reprezentanți ai Ministerului Culturii care au avizat demolarea, inclusiv ministrul Daniel Barbu. De asemenea, plângerea este făcută împotriva mai multor reprezentanți ai Primăriei Capitalei, printre care se numără Sorin Oprescu, Gheorghe Pătrașcu (arhitectul-șef), Tudor Toma (secretarul general al Municipiului București). 

Puteți consulta plângerea penală aici

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat luni, că în ceea ce priveşte problema Halei Matache, locuitorii din zonă sunt singurele victime ale conflictului dintre Municipalitate şi ONG-uri pe tema strămutării acesteia

„Important, după părerea mea, în acest moment, este să se facă un proiect corect de reabilitare a zonei propriu-zise a pieţei, care să asigure şi un parcaj subteran, o reabilitare a spaţiilor de acolo pe domeniul public, pentru că victimele sunt cetăţenii din zonă, cei care trăiesc acolo şi şi-au pierdut comerţul, nu s-a luat nicio măsură reparatorie pentru ei. Important ar fi să se conştientizeze că sunt nişte probleme acolo", a declarat Pătraşcu la o dezbatere publică privind aprobarea celor trei planuri urbanistice zonale ale zonei Berzei - Buzeşti, care prevăd inclusiv strămutarea Halei Matache.

Procesul de demolare al Halei Matache a început luni seară, în jurul orei 22. Hala Matache va fi mutată câţiva metri mai în spate faţă de actualul amplasament pentru a face loc Bulevardului Uranus, arteră ce va lega Piaţa Victoriei de Casa Poporului.

Demolarea a continuat şi în cursul zilei de marţi. Vezi aici Cum se demolează Hala Matache, pe ascuns, în spatele unui zid înalt de doi metri. 

Demolarea vine să pună punct luptei de mai bine de trei ani între Primărie și ONG-uri privind soarta clădirii, timp în care Hala de pe Berzei a suferit un continuu proces de degradare, cauzat atât de lipsa unor măsuri de întreținere cât și de acțiunea hoților. 

Construită între anii 1887 şi 1899, Hala Matache Măcelarul - monument al arhitecturii inginerești din secolul al XIX-lea - a ajuns, după un veac de istorie, să fie demolată de reprezentanţii aceleiaşi autorităţi locale care au construit-o în urmă cu 114 ani. Cum arată istoria halei Matache în imagini, vedeţi aici. 

Hala Matache va fi mutată pentru a face loc bulevardului Uranus, care va lega Guvernul de Parlament. De altfel, bulevardul Uranus este considerat, alături de Catedrala Neamului, una din cele mai mari greşeli urbanistice din Capitală, a declarat pentru B365.ro şeful arhitecţilor din România. 

Etichete: demolare Hala Matache, Hala Matache, nicuşor dan, plângere penală

0/6 COMENTARII
Al Bar
27 mar 21:16
+0
VOTURI
-0
Bai Nicusor,ia traieste tu ma o luna in mizeria aia de Hala sau de zona si dupa aia mai vorbeste de protejarea ei...zeci de ani zona a fost un mare JEG si acum ca vrea sa se faca ceva frumos te impotrivesti tu cu o mana de prosti. Bai Nicusor ia si construieste si tu ceva si nu te mai opune ca boul la tot ce e nou...Cat a fost Hala buna de ce nu te-ai dus cu asociatia ta sa ii dati un var pe deasupra ????? Asa e usor sa te opui la tot...
andrei
27 mar 14:50
+0
VOTURI
-0
@vlad....cei 10% care-l sustin reprezinta tocmai procentul de idioti irecuperabili din oras (cam orice oras din lume are aprox. 10% cretini, e dovedit statistic). In al doilea rand nu "cineva" a decis ca bordeiul e monument, ci chiar Ministerul Culturii (probabil dintr-un puseu de incompetenta - acolo nu lucreaza tocmai niste premianti !!) care mai apoi si-a recunoscut gafa declasand ruina si redandu-i statutul de monument la cel de cotet imputit. Apoi nu conteaza ca Bd. Uranus s-a oprit din cauza lui Nicusor Dan sau din alte cauze, cert e ca un dement a ajuns sa stopeze reconstructia orasului.
vlad
27 mar 14:16
+0
VOTURI
-0
@George ... cand iei 10% fara sustinere politica si fara bani de campanie electorala... nu inseamna 1000 de oameni!! Nu este treaba noastra sa judecam ce cladiri sunt valoroase sau nu!!! Cineva deja judecase treaba asta si declarase Hala Matache monument. Din momentul ala, era ilegala daramarea ei... insa au facut-o, desi era ilegal!!! Acum tribunalul sa decida daca aveau voie sau nu sa darame un monument doar pt ca asa voiau ei!! Iar daca tu crezi ca drumul Uranus s-a oprit din cauza halei, esti un credul!! S-a oprit pt ca nu aveau bani... de ce nu au asfaltat mai departe spre Dambovita?? lipsa de bani :)). Se putea face bine mersi si bulevardul si sa se pastreze hala... s-a demonstrat cu un proiect. Asa ca de ce au daramat-o?? ca sa dea bani sa o faca de la 0?? Incapatanarea lui Oprescu. Ah da, si solutia lui Nicusor Dan era mai ieftina decat ce face acum primaria!!!
Bogdan
27 mar 10:19
+0
VOTURI
-0
Imi pare rau ca... nu au furat'o mai din timp cu totul hotii de fier vechi. Hala aia nu stiu ce o mai tinea in picioare... mai bine ca a fost pusa la pamant decat sa sufere in viitorul apropiat o cadere subita.
Geoge
27 mar 10:12
+0
VOTURI
-0
De ce crede acest matematician schizofrenic ca bucurestenii vor ca el sa stopeze dezvoltarea orasului ? Are doar vreo mie de sustinatori ( s-a vazut la alegeri !), asa ca de ce nu mergem si noi, bucurestenii peste ei, atunci cand defileaza ca tembelii prin fata vreunei cocioabe, sa le rupem, picioarele ? Daca doar ar latra, ar fi inofensiv, insa dobitocul chiar a reusit sa stopeze unele proiecte care ar fi imbunatatit imaginea orasului. Nu numai ca protejeaza cu o indarjire bolnava sandramalele, dar se opune si construirii de noi cladiri. Adica Bucurestiul trebuie sa arate saracacios, plin de ruine si zone insalubre pt. ca asa vrea un maimutoi ? Sunt de acord cu protejarea cladirilor cu adevarat valoroase, insa acest tembel nu face diferenta intre o cladire de patrimoniu si un bordei. Uneori, chiar si cladirile de patrimoniu sunt declasate de Minister pt. a permite dezvoltarea orasului. E cazul acestei cladiri care a fost introdusa "la gramada" pe lista monumentelor de alti boi din Minister, dar au admis finalmente ca hala nu merita protejata. Chiar daca nu ar fi fost distrusa de hoti si aurolaci si ar fi ramas in stare buna, tot ar fi aratat ca un mare cotet de gaini care statea in drum. Cei care cred ca aceasta cocioaba e valoroasa sunt indivizi cu un sistem de valori zdruncinat, oameni usor de manipulat, deobicei saraci, care nu au vazut lumea, sau daca au vazut-o, e mai grav, n-au inteles nimic.
Gabriel
26 mar 19:56
+0
VOTURI
-0
O cladire care miroase a hoit si a jeg de zeci de ani nu merita sa fie numita monument istoric.ONG urile ar face mai bine sa caute sponsori care sa contribuie cu bani la intretinerea "monumnetelor"din oras,decat ar pierde timp si bani cu procese inutile.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE