Nimeni nu știe ce mâncăm. Doar 10% din fructele şi legumele importate sunt controlateSute de mii de tone de fructe și legume ajung în România, însă doar 10% dintre ele sunt controlate de inspectorii sanitar-veterinari. Așa prevede în acest moment legislația europeană. 

Nimeni nu stie ce mancam. Doar 10% din fructele si legumele importate sunt controlate
Nimeni nu știe ce mâncăm. Doar 10% din fructele şi legumele importate sunt controlate

Merele, roşiile şi portocalele sunt primele pe lista alimentelor care conţin cele mai multe pesticide, potrivit unui raport al inspectorilor sanitar-veterinari. Cele mai multe dintre merele cu o cantitate mare de pesticide sunt româneşti, iar restul fructelor, în mare parte citrice, sunt aduse din ţări non UE.

„Există riscul, dacă nu controlezi să ai situaţii cu depăşiri de limită de pesticide. Noi controlăm în continuare şi având în vedere cazul recent unde s-au încriminat inclusiv portocale putem declanșa un control mai susținut”, susține Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, potrivit Digi24. 

„Controlăm importurile din toate țările nu doar din Turcia, atât din zona euro, cât și cele terțe, avem la ora actuală peste 480 de probe recepționate. Deocamdată nu sunt depășiri de pesticide, se face un control general, nu se ia fiecare bucată, e imposibil, nu se face nicăieri în lume", a precizat Andrei Butaru, președinte ANSVSA.

În primele 10 luni ale anului trecut au fost importate aproape 160.000 de tone de citrice. O treime dintre acestea sunt aduse din Turcia. În cazul în care substanţele folosite pentru tratarea plantelor sunt folosite în exces, primii afectaţi sunt copiii şi vârsticii.

„E.coli e un germen, pesticidele sunt din altă clasă, substanță chimică, acolo vorbim de alte simptome, dozele mari pot duce la afecțiuni neurologice, pot fi dureri de cap, pierderea echilibrului”, a explicat Şerban Damian, nutriţionist. 

Etichete: fructe, import, legume, pesticide

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE