Noi norme pentru finanțarea partidelor politice și a campaniilor electoraleGuvernul a aprobat, miercuri, proiectul privind normele metodologice de aplicare a legii finanţării partidelor şi campaniilor electorale, prin care partidele care vor depăşi 3% din voturile valabil exprimate vor avea decontate cheltuielile pentru campania electorală. Legea este în avantajul partidelor mari care vor obţine fără dificultate peste 3% din voturile totale.

Noi norme pentru finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale
Noi norme pentru finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

Potrivit actului normativ, toate sursele de venit ale partidelor politice sunt inregistrate si evidentiate in documente contabile ale partidelor politice. La acceptarea donatiilor, indiferent de modul si de forma in care au fost facute, partidele politice sunt obligate sa verifice si sa inregistreze identitatea donatorilor. Toate donatiile, indiferent de valoarea, forma si obiectul lor, sunt inregistrate si evidentiate de catre partidele politice in documentele contabile corespunzatoare, cu inregistrarea datei la care a fost incheiat contractul de donatie, a numelor si prenumelor donatorilor, a datelor de identificare ale acestora sau a denumirilor persoanelor juridice, a codurilor unice de inregistrare sau de identificare fiscala ale acestora, a cetateniei sau nationalitatii acestora, dupa caz. Astfel, normele metodologice detaliaza modalitatea de punere in aplicare a acestei obligatii a partidelor politice, prin introducerea formularului de inregistrare a donatorilor, scrie hotnews.ro. 

In plus, este explicitata prevederea legii potrivit careia donatiile in bani a caror valoare depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara se vor efectua numai prin conturi bancare, in sensul ca aceasta limita este una anuala. In privinta donatiilor confidentiale, acestea urmeaza acelasi regim juridic de inregistrare si evidenta cu al celorlalte donatii, singura exceptie fiind cea referitoare la publicitatea identitatii donatorului prin intermediul Monitorului Oficial si al site-ului Autoritatii Electorale Permanente.

Sunt reglementate, de asemenea, procedura si algoritmul de acordare a subventiilor de la bugetul de stat catre partidele politice. Partidele politice primesc anual subventie de la bugetul de stat. Subventia este majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de catre candidatii femei si cu numarul de mandate obtinute la alegerile locale si parlamentare.

Rambursarea cheltuielilor electorale se face de la bugetul de stat, prin intermediul Autoritatii Electorale Permanente, daca sunt indeplinite simultan doua conditii: partidele si aliantelor politice obtin minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate si se incadreaza in limitele de cheltuieli stabilite de lege, pentru fiecare categorie de cheltuiala electorala. Normele metodologice precizeaza ce documentele justificative trebuie depuse pentru rambursarea cheltuielilor electorale si metodologia de rambursare.

Citește mai multe pe hotnews.ro. 

Etichete: donatii, finantare, lege, partide politice

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h