Noi obligații pentru magazinele din România și mai multe drepturi pentru cliențiPotrivit unei noi ordonanțe, aprobată miercuri de Guvern, magazinele vor fi obligate să repare sau înlocuiască un produs abia cumpărat într-o perioadă maximă de 15 zile calendaristice, iar produsele reparate vor avea o garanție prelungită, în timp ce produsele de folosință îndelungată înlocuite vor avea un nou termen de garanție. La rândul său, vânzătorul va avea aceleași obligații pentru produsul înlocuit ca și pentru cel vândut inițial.

Noi obligatii pentru magazinele din Romania si mai multe drepturi pentru clienti
Noi obligații pentru magazinele din România și mai multe drepturi pentru clienți

Una dintre prevederi este introducerea perioadei maxime de 15 zile calendaristice în care vânzătorul are obligația să repare sau să înlocuiască un produs aflat în perioada de garanție comercială, dacă acesta nu corespunde condițiilor de conformitate menționate în declarația referitoare la garanție sau în publicitatea aferentă, scrie profit.ro. 

Guvernul arată că legislația actuală precizează că orice reparare sau înlocuire a produselor va fi efectuată într-o perioadă stabilită de comun acord, în scris, între vânzător și comerciant, luându-se în considerare natura produselor și scopul pentru care acesta a solicitat produsele, fără însă a preciza durata maximă a acestei perioade.

A fost introdusă și o precizare explicită, respectiv că timpul de nefuncționare, din cauza lipsei de conformitate apărute în cadrul termenului de garanție, prelungește termenul de garanție legală de conformitate și, dacă există, și pe cel al garanției legale. Prin urmare, aceste termene curg din momentul în care a fost adusă la cunoștința vânzătorului lipsa de conformitate a produsului sau din momentul prezentării produsului la vânzător/unitatea service până la aducerea produsului în stare de utilizare normal și, respectiv, al notificării în scris în vederea ridicării produsului sau predării lui efective către consumator.

Etichete: garanţie, magazin

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE