Noi reguli pentru recuperatorii de credite: Nu vor mai avea voie să hărțuiască datorniciiRău-platnicii vor fi protejaţi de hărţuielile recuperatorilor de datorii, potrivit unui nou proiect de lege iniţiat de Protecţia Consumatorilor. De asemenea, băncile nu vor mai putea să vândă creditele plătite la zi.

Noi reguli pentru recuperatorii de credite: Nu vor mai avea voie sa hartuiasca datornicii
Noi reguli pentru recuperatorii de credite: Nu vor mai avea voie să hărțuiască datornicii

Până acum, multe bănci au vândut datoriile clienţilor către firme de recuperare pe care le controlau direct sau indirect, la preţuri foarte mici. Practic, bancherii şi-au mutat creditele dintr-un buzunar în altul, iar clienţii au ajuns datori la firme din străinătate. Nu a contat dacă şi-au plătit ratele la timp sau dacă aveau restanţe.

Pentru a evita astfel de situaţii, Protecţia Consumatorilor impune într-un proiect de ordonanţă noi reguli. Banca nu va mai putea să vândă creditele care sunt plătite la zi, ci doar pe cele cu restanţe, iar firmele care le cumpără nu mai pot fi înrudite cu băncile, scrie Digi24.ro. 

Pierderea băncilor s-a transformat într-o afacere bănoasă pentru recuperatorii de datorii. În 2014, cele 200 de firme care s-au ocupat de rău-platnici au făcut profituri de peste 20 de milioane de euro.

În plus, Protecţia Consumatorilor vrea ca recuperatorii de datorii să nu mai poată încasa dobânzi suplimentare, ci doar datoria ca atare. Firmele vizate de schimbările legislative nu au dorit să comenteze prevederile referitoare la dobânzi, dar cer ca ordonanţa să se refere doar la bănci.

ANPC propune şi reguli de comportament pentru recuperatori, care nu vor mai avea voie să-i hărţuiască pe datornici, să le lase notificări la uşa locuinţei, să-i caute la serviciu ori să-i contacteze la ore târzii.

Înainte să ajungă la recuperatori, bancherul va fi obligat să găsească variante pentru reducerea ratelor datornicului.

Etichete: bancă, credit, dobândă, protecția consumatorilor, recuperatori

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE