NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Care va fi cel mai mare salariu de bugetar. Cu cât va creşte salariul minimGuvernul are aproape gata proiectul legii salarizării prin care sunt prevăzute modificări, în medie de aproape 20%, pentru toate categoriile de bugetari, majorări pe care Executivul vrea să fie aplicate în etape până în 2020. Potrivit proiectului consultat de Gândul, până în 2020 este preconizată o creştere de doar 100 de lei a salariului minim, care ar urma să ajungă la 1.350 de lei.

NOUA LEGE A SALARIZARII. Care va fi cel mai mare salariu de bugetar. Cu cat va creste salariul minim
NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Care va fi cel mai mare salariu de bugetar. Cu cât va creşte salariul minim
Foto: ziuaveche.ro

De asemenea, documentul prevede o îngheţare a actualizării pensiilor magistraţilor, parlamentarilor şi corpului diplomatic până la aplicarea integrală a legii. Creşterea cu doar 100 de lei a salariului minim în următorii patru ani nemulţumeşte sindicatele care trebuie să prezinte până luni un punct de vedere pe proiectul Guvernului.

Cel mai mic salariu de bază în sectorul bugetar ar urma să fie, în 2020, de 1.350 de lei, iar cel mai mare de 20.250 de lei, pentru funcţia cu cea mai mare reponsabilitate în stat, raportul dintre salariul minim de bază şi cel maxim fiind de 1 la 15.

Potrivit proiectului elaborat de guvern modificările salariale sunt generate de eliminarea suprapunerilor datorate majorărilor salariului minim, eliminarea diferenţelor salariale pentru aceeaşi funcţie care desfăşoară aceeaşi activitate, refacerea corelaţiilor între funcţii din domenii de activitate şi creşterile salariale de anul trecut.

Funcţionarii publici din administraţia centrală vor beneficia de o modificare medie a salariului de bază de 20%, faţă de momentul 2016, generată de eliminarea suprapunerilor salariale, eliminarea diferenţelor şi refacerea corelaţiilor între funcţii, se arată în documentul consultat de Gândul. Astfel, cu majorarea de 10% din 2015, modificarea cumulată stabilită prin proiectul de lege va fi de 32%.

Mai multe variante ale Legii salarizării, în discuţie

Guvernul analizează, în continuare, mai multe variante ale Legii salarizării, o nouă întâlnire a premierului cu miniştrii pe această temă, probabil ultima, va avea loc marţi, în prima parte a zilei, au declarat, duminică seară, pentru News.ro, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, Executivul discută trei variante ale Legii salarizării, niciuna nefiind „bătută în cuie". Premierul Dacian Cioloş ar urma să aibă o nouă discuţie cu miniştrii pe acest subiect marţi, înainte de ora prânzului. Sursele citate au mai precizat că, cel mai probabil, discuţia de marţi va fi şi ultima.

Reacţia sindicatelor

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, duminică seară, pentru News.ro, că varianta avansată de Guvern privind creşterile salariale este de fapt „un test" şi consideră că membrii Guvernului „nu sunt în stare, nu au curaj, unii nici nu pot, şi atunci se joacă de-a salarizarea în sistemul bugetar".

Liderul sindical crede că ceea ce face Guvernul „sunt teste" şi că, în realitate, membrii Executivului sunt incapabili să regândească şi să proiecteze o reformă a sistemului public din România.

„Politica salarială în sectorul public este doar o componentă şi, pe cale de consecinţă, pentru că nu pot reforma sistemul public, salarizarea devine o ecuaţie imposibil de rezolvat. Vehiculează mai multe variante de lucru şi scot spre testare o variantă de lucru în care vor să arunce în cârca părţii sindicale răspunderea pentru nereuşita demersului lor", a precizat Costin.

În opinia sa, propunerea ca vreo patru ani salariul minim la nivel naţional să rămână la un nivel extrem de scăzut, nu face decât să asmută salariaţii din privat împotriva celor din sectorul public, care, ca şi medie, sunt mai bine plătiţi decât cei din privat, întrucât salarizarea în sistemul bugetar actual „e vraişte, cu discrepanţe uriaşe".

„Nu putem fi de acord cu menţinerea salariului minim, timp de patru ani la un nivel extrem de scăzut, pentru că favorizează marele capital, căruia deja i s-au făcut cadouri de miliarde de euro prin modificările de cod fiscal care au intrat în vigoare în 2016, altele care vor intra în 2017. Patru ani de acum încolo, România îşi propune să consolideze o economie bazată pe salarii mici şi foarte mici, mai ales în sectoul privat, pentru că aşa cum arată lucrurile azi, când ai peste 40 la sută din total salariaţi plătiţi la salariul minim sau sub, menţinerea la nivel scăzut nu va face decât să continue să împingă de la spate forţa de muncă calificată şi cea tânără, indiferent de nivelul de calificare, şi vor continua să migreze. În contextul evoluţiei demografice actuale, asta ar însemna dezastru pentru sistemul de securitate socială din România", consideră liderul BNS.

 

Etichete: bugetari, legea salarizării, salarii bugetari

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE