Noua lege RCA: Poliţele auto vor putea fi plătite în rate pe orice perioadă mai mare de o lunăAutoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a finalizat proiectul noii legi RCA. Actul propune ca asiguratul să poată suspenda polița în anumite condiții, ca polița să poată fi achitată în rate și încheiată pe o perioadă de la o lună la un an, multiplu de o lună, dar și ca asigurătorul să fie obligat să prezinte formula de calcul al prețului la solicitarea clientului.

Noua lege RCA: Politele auto vor putea fi platite in rate pe orice perioada mai mare de o luna (Foto luciada.com)
Noua lege RCA: Poliţele auto vor putea fi plătite în rate pe orice perioadă mai mare de o lună (Foto luciada.com)

Proiectul a fost trimis către senatorii din Comisia de Buget Finanțe care urmează să o avizeze sau să o respingă. O modificare majoră, inclusă la propunerea firmelor de asigurare, este introducerea în lege a unei reglementări pentru daunele morale și vătămările corporale.

"Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor sau decesului acestora se evaluează pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Național de Medicină Legală și prevăzut în reglementările A.S.F., corespunzător categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate în urma producerii accidentului de vehicule", arată propunerea de act normativ.

Formula găsită de asigurători este apropiată de sistemul utilizat în perioada comunistă de către compania de stat ADAS. Fiecărui tip de vătămare îi este atribuit un anumit punctaj pentru ca valoarea despăgubirii să poate fii stabilită unitar, indiferent de caz.

Asigurătorii se așteaptă ca acest sistem să fie preluat și de către judecătorii care administrează dosarele în care victimele accidentelor cer despăgubiri de la asigurător. Legea RCA, însă, nu va putea deveni obligatorie pentru judecători și nici nu poate limita accesul oamenilor la justiție. Detalii, pe profit.ro. 

Etichete: ADAS, ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară, noua lege RCA, RCA in rate

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h