Noua scrisoare a PSD pentru ambasade: Și Iohannis a fost cercetat, iar Ponta nu e acuzat de corupțiePSD a transmis, miercuri, o nouă scrisoare ambasadelor acreditate la București, după cea de la finele săptămânii trecute. În scrisoare, reprezentanții PSD scriu că respingerea de către deputați a cererii DNA de urmărire penală a lui Victor Ponta a fost una conform legii și menționează că și președintele Klaus Iohannis a candidat, în timp ce era cercetat pentru conflict de interese. 

Noua scrisoare a PSD pentru ambasade: Și Iohannis a fost cercetat, iar Ponta nu e acuzat de coruptie
Nouă scrisoare a PSD pentru ambasade: Și Iohannis a fost cercetat, iar Ponta nu e acuzat de corupție
Foto: www.mondonews.ro

"Votul de astăzi a fost în concordanță cu legile și Constituția României. Majoritatea parlamentară a respins cererea DNA, în cazul premierul Victor Ponta, stabilind astfel că nu există motive pentru începerea unei urmăriri penale privind un posibil conflict de interese", scriu social-democrații în scrisoarea transmisă diplomaților, după votul de marți și obținută de agenția Mediafax.

Totodată, în scrisoare se precizează că și Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat, luni, un aviz negativ referitor la cererea Direcției Naționale Anticorupție, cu 7 voturi "pentru", 18 "împotrivă" și o abținere.

"Trebuie notat că, în aceste acuzații aduse împotriva premierului Victor Ponta, nu se menționează comiterea unor acte de corupție! Ele sunt similare cu acuzațiile care i-au fost aduse actualului președinte Klaus Iohannis, care a fost cercetat, anul trecut, pentru conflict de interese, în timp ce era candidat la alegerile prezidențiale și a fost achitat după ce a câstigat alegerile", se arată în scrisoare, citată de HotNews.ro. 

Totodată, PSD mai precizează că Direcția Națională Anticorupție nu va fi blocată în a continua investigațiile, după votul din Camera Deputaților.

"DNA nu a fost blocată sau împiedicată să-și continue investigațiile. Astăzi, avocatul lui Victor Ponta a prezentat un răspuns referitor la acuzațiile procurorilor, până acum neavând posibilitatea de a face acest lucru. Premierul Victor Ponta va ataca ordonanța procurorilor potrivit legii, la nivelul superiorilor ierarhici ai acestora, deoarece dreptul său de a se apăra nu a fost pe deplin respectat", mai susțin autorii scrisorii.

Documentul face referire și la reacțiile unor ambasade occidentale de la București, subliniind că acestea atrag atenția nu numai asupra faptului că "politicienii nu trebuie să intervină în sistemul judiciar, lucru pe care și premierul l-a cerut", dar și asupra "respectării întru totul a legislației românești și a principiului unui proces echitabil", acesta fiind un fragment din comunicatul de marți al Ambasadei americane. Totodată, scrisoarea menționează și poziția ambasadei Marii Britanii, care a evocat, marti, "necesitatea ca instituțiile sistemului judiciar să poată acționa cu imparțialitate și în spiritul unei independente depline", dar și pe a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, FransTimmermans, care, aflat vineri în România, a declarat că nu comentează asupra unor chestiuni ce țin de politica internă a României.

Semnatarii scrisorii precizează că obiectivul este, pe de-o parte, de a cere Opoziției să nu încerce să schimbe majoritatea parlamentară și Guvernul folosind "un caz judiciar neconcludent" și, pe de altă parte, de a cere justiției "să respecte dreptul premierului Victor Ponta de a se apăra".

"Avem încredere în statul de drept și sperăm că ordinea constituțională nu va fi schimbată prin alte mijloace decât acela al votului legitim și legal. Astăzi, România este o țară stabilă din punct de vedere politic, într-un context regional complex, cu o economie în creștere și cu perspective foarte bune. Destabilizarea României și o nouă criză politica ar servi doar Rusiei și adversarilor României", se mai afirmă în scrisoare.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să demisioneze, în două rânduri, însă premierul a refuzat.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins, luni, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" și o abținere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta și pentru infracțiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților a fost dezbătut marți, în ședința de plen a Camerei.

Etichete: conflict de interese, iohannis cercetat, iohannis urmarit penal, Ponta, scrisoare PSD ambasade

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE