Noul Cod Penal prevede pedepse mai mici pentru pedofiliNoul Cod Penal prevede pedepse mai mici pentru pedofili, potrivit Libertatea.ro.

Noul Cod Penal prevede pedepse mai mici pentru pedofili
Noul Cod Penal prevede pedepse mai mici pentru pedofili
Foto: realpress.ro

"Codul Penal actual prevede, la articolul 198, pentru infracţiunea de act sexual cu un minor cu vârsta de sub 15 ani, o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 10 ani. Noul Cod Penal, ce intră în vigoare de mâine, 1 februarie 2014, reduce cuantumul anilor de închisoare pentru aceeaşi faptă, prevăzută acum la articolul 220, la jumătate, adică la cel mult 5 ani. Pedeapsa scade, potrivit aceluiaşi articol, şi în cazul în care agresorul, major, s-a folosit de autoritatea sau influenţa sa asupra minorului pentru a-l abuza - cel mult 7 ani de puşcărie, faţă de 10 ani, cât stipulează actualul Cod Penal. Cu maximum 10 ani de închisoare va fi pedepsit actul sexual cu un minor, dacă acesta este rudă cu agresorul, dacă se afla în îngrijirea, paza sau tratamentul făptuitorului ori dacă abuzul a avut ca scop producerea de materiale pornografice", a explicat, pentru Libertatea, avocata Ionela Vasile.

"Noul Cod Penal nu va sancţiona infracţiunile prevăzute la articolul 220 dacă diferenţa de vârstă dintre agresor şi victimă nu e mai mare de trei ani", a mai spus acelasi avocat.

De asemenea, dacă vechea lege penală prevedea, în cazul infracţiunii de viol urmat de moartea sau de sinuciderea victimei, o pedeapsă cuprinsă între 15 şi 25 de ani, noua legislaţie e mult mai blândă şi stabileşte că, "Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi".

Etichete: codul penal, noul cod penal, pedeapsă, pedofilie

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h