O altă clădire monument istoric, demolată pentru a face loc Bulevardului Uranus pe Berzei-BuzeştiPreşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, a anunţat că o altă clădire de patrimoniu a început să fie demolată pentru a face loc bulevardului Uranus pe tronsonul Berzei-Buzeşti. Acţiunea de demolare a început sâmbătă seară, când instituţiile de control ale statului nu lucrează, acuză ONG-istul. Primăria Capitalei a început lucrările de demolare într-un mod similar şi la Hala Matache, acoperişul clădirii fiind luat pe sus, pe un ger cumplit, în miezul nopţii. 

O alta cladire monument istoric, demolata pentru a face loc Bulevardului Uranus
O altă clădire monument istoric, demolată pentru a face loc Bulevardului Uranus

Clădirea de la Haralambie Botescu 18 este pe traseul Berzei – Buzeşti, dar doar un sfert din ea afectează conturul străzii, explică Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" care adaugă faptul că "în Planul Urbanistic Zonal aprobat prin Hotărârea 132/2013 se prevedea păstrarea a trei sferturi din clădire. Cu toate acestea, clădirea este demolată în totalitate".

Clădirea de la Haralambie Botescu 18 este cunoscută drept Casa Maură şi a fost construită la începutul secolului al XIX-lea în stil neoromânesc. Sâmbătă seara, până la lăsarea întunericului, întreaga clădire se transformase deja în moloz, îndepărtat treptat cu excavatoare şi basculante.

Este o nouă demolare a Primăriei Municipiului Bucureşti în week-end, când instituţiile de control nu functionează, punctează Nicuşor Dan. "Am suspendat în instanţă autorizaţia de demolare pentru clădirea asta, ei au scos o autorizaţie cu acelaşi conţinut", susţine ONG-istul. 

Într-o manieră similară, Primăria Municipiului Bucureşti a început şi demolarea Halei Matache. Astfel, pe când şcolile erau închise din cauza viscolului, la demolarea Halei Matache se lucra de zor, dar noaptea. Procesul de demolare a început într-o luni seară aproape de sfârşitul lunii martie 2013, pe întuneric la ora 22, iar marți noapte a fost mutat cu o macara întreg acoperișul clădirii. AICI VIDEO Demolarea Halei Matache: Acoperișul a fost luat pe sus cu macaraua. 

Deoarece lucrările au fost făcute pe ascuns, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan a acuzat Primăria Capitalei de mai multe nereguli şi a anunţat că face plângere penală împotriva primarului general Sorin Oprescu. Nicuşor Dan: "Am dovada că Hala Matache a fost demolată ilegal". 

La puţin timp, Asociaţia ProMatche, un ONG din care fac parte locuitori şi mesteşugari din zona Matache, cer Primăriei Capitalei măsuri compensatorii şi reparatorii pentru cei care au avut de suferit din cauza şantierului Diametralei Buzeşti - Berzei - Uranus. 

VEZI AICI Istoria Halei Matache în imagini. GALERIE FOTO

Prima etapă din BULEVARDUL URANUS are o lungime de 1,8 km şi este împărţită în şase tronsoane, dintre care cinci sunt finalizate: tronsonul I de la Piaţa Victoriei până la strada Occidentului, tronsonul II de la strada Occidentului până la Calea Griviţei, tronsonul IV de la Mircea Vulcanescu la Bulevardul Dinicu Golescu, continuat cu tronsonul V de la Bulevardul Dinicu Golescu până la Calea Plevnei, dar şi tronsonul VI de la Mircea Vulcănescu la Bulevardul Gării de Nord.

După prima etapă, urmează cea cuprinsă între Vasile Pârvan şi Piaţa George Coşbuc, care include şi un tunel pe sub Dealul Parlamentului, între Catedrala Neamului şi Casa Poporului, despre care Primarul Sorin Oprescu declara că va necesita mai multe avize și o lege specială pentru a putea fi pus în practică. În fine, ultima etapă a lucrării cuprinde segmentul cuprins între Piaţa George Coşbuc şi Gara Progresul.

Bulevardul Buzeşti-Berzei-Uranus este un bulevard cu câte 2 benzi pe sens şi bandă pentru biciclişti, cu trotuare cu o lăţime cuprinsă între 3 şi 5 metri şsi linie de tramvai pe zona medianăa, considerat unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră din Capitală din ultimii 20 de ani.

Principalele lucrări efectuate pe Bd. Uranus constau în modernizarea liniei de tramvai, a carosabilului şi trotuarelor, înlocuirea, protejarea şi modernizarea reţelei de canalizare şi a reţelelor alimentare cu apă, dar şi lucrări de realizare a iluminatului public.

Bulevardul Buzeşti-Berzei-Uranus, care va traversa, la final, Bucureştiul de la Nord la Sud reprezintă o alternativă pentru ruta bulevardelor Lascăr Catargiu - Magheru - Dimitrie Cantemir, dublată de Calea Victoriei.

Etichete: Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Bulevardul Uranus, cladire monument istoric, cladire patrimoniu, demolare Hala Matache, nicuşor dan, realitatea

0/11 COMENTARII
NICOLAE GEORGE
16 iul 17:57
+0
VOTURI
-0
Cum de nu vede nimeni - de aproape 4 ani - IN CE HAL DE PROST, LENT SI INEFICIENT SE LUCREAZA PE SANTIERUL DIN STR.BERZEI-BUZESTI? Nu vede nici-un jurnalist si "scriitor" la aceasta rubrica, BATJOCURA FIRMELOR CONTRACTATE DE PMB FATA DE BANII PUBLICI SI DE NERVII, BANII SI TIMPUL RIVERANILOR???
Explicatii pseudostiintifico-tehnice – dar de fapt fantasmagorice - ni se servesc uneori de la cel mai inalt nivel: Hala Matache urma sa fie ba “translata” (corect “traslatata”), ba “demolata si reconstruita”, Casa Maura urma sa fie ba “rotita”, ba “partial demolata”, etc….De fapt, singura solutie praticata cu succes este DEMOLAREA, caci prin indolenta proprietarilor si responsabililor de-a lungul deceniilor de utilizare, ambele cladiri devenisera FOCARE DE INFECTIE avand la subsol si hiar parter - gunoaie si resturi de la sacrificarea animalelor adunate si ne-evacuate de ..multi ani !! Ca sa nu se vada toate acestea, edilii au gasit solutia instalarii unei inutil de solide si scumpe “cortine” din beton acoperit de panza, de jur imprejurul Halei Matache, pe parcursul lucrarilor de demolare a Halei… Este foarte probabil ca ea sa nu mai fie reconstruita vreodata – in halul in care se lucreaza si la costurile implicate…Nu a vazut nimeni maldarele de gunoaie acumulate la parterul si in subsolul Casei Maure din 201 incoace?
Nu vede nimeni imensul sant realizat de curand de-a lungul carosabilului strazii Buzesti, proaspat asfaltate, incepand chiar din Piata Buzesti, cam pe toata lungimea ei?? Cooperativa MUNCA IN ZADAR este patronata si platita chiar de edilii nostri…DE CE NU SCRIEM NIMIC DESPRE TOATE ACESTEA?
copilucucopaia
15 iul 20:13
+0
VOTURI
-0
Hilar. Bucurestiul va arata ca o suburbie a HongKongului in viitor. Sedere placuta, energicule luptator cu secundele!
Fox
15 iul 10:28
+0
VOTURI
-0
Groaznic! Au mai pierdut o paragina si un focar de infectie ONG-urile pline de interese. Oprescu e un oportunist si un "vorbe goale" dar macar atat face si el. Reuseste sa invinga franele dezvoltarii puse de ilustrii necunoscuti, ipocriti precum Nicusor Dan, sau Salvati Bucurestiul" care nu fac altceva decat sa il tina in mizerie. Daca nu ar fi ONG-urile astea santierele ar dura cu ani si ani mai putin. Nu mai plangeti voi de grija Bucurestiului ca stim ca vi se rupe. Problema e ca toate planurile de modernizare va dau voua, asociatiilor chipurile "ecologice" planurile peste cap. Dezvoltare inseamna pasaje, tunelurile, poduri, parcuri si parcari si da! DEMOLARI!! Nu va place, mutati-va la tara unde va cata cocosul dimineata. Orasul este al celor activi, energici, practici, in permanenta lupta cu secundele. Ai celor care nu pot trai fara stres, zgomot si energie. Asta e orasul! Vrei pasarele, iarba verde cu buburuze? Te duci la padure. Pe noi, cei care iubim orasul lasati-ne in agitatia si in freamatul orasului, in ceea ce da farmec unui oras modern si activ.
vlad
15 iul 10:01
+0
VOTURI
-0
Sa mai spuna cineva ca asta nu e o cladire frumoasa, mai e si in stil neoromanesc :(. Oricum, putem discuta noi orice, ce doare este ca fac asta impotriva legii.... aveau dreptul sa darame doar un sfert, asa zic in articol. Ei darama toata cladirea monument istoric... o sa se deschida vreo ancheta a politiei??? Bineinteles ca nu, desi pt asa ceva in mod normal se face inchisoare. S-a incalcat cu buna stiinta un ordin judecatoresc. Asta ar trebui sa ne deranjeze in primul rand. Daca data viitoare vine un angajat d-asta de la primarie si baga buldozerul in casa noastra??? Ups, nu aveam permis dar Oprescu nu are probleme...
un oarecare
15 iul 00:15
+0
VOTURI
-0
Bai fratilor nu va mai certati degeaba haideti sa lasam timpul sa îi judece pe cei care au facut bine sau rau. dupa parerea mea a facut un mare bine acelei zone o cunosc destul de bine. Era un mare jeg in zona droguri, etnobotanice, prostitutie,etc. Poate asa se mai „curata„ zona.
@ Andrei
14 iul 22:30
+0
VOTURI
-0
Andrei? Doctoru' Andrei, de trei ori Andrei?
Băiete, ești mai prost decât prevede legea! Dac-ar fi să ne luăm după tine, francezii ar trebui să demoleze și Tour Eiffel, că e clădire veche. Sau italienii să demoleze Columna, că are deja aproape 2000 de ani. Sau englezii să-și demoleze Palatul Buckingham, iar în locul lui să facă un debarcader, cu umbreluțe, măsuțe de băut ceai...

Mă repet. Ești mai prost decât prevede legea.
Dacă n-ai nimic mai bun de zis, mai bine taci!
Alienul
14 iul 21:03
+0
VOTURI
-0
Ceausescu a inviat sau s-a reancarnat.
Andrei
14 iul 17:12
+0
VOTURI
-0
Ce să spun... a mai dispărut un jeg de la piaţa aia de ciori! Bocim la fiecare rest de clădire, ca şi cum ar fi o persoană dragă! Credeţi că toate capitalele s-au modernizat prin păstrarea oricărei urme de "istorie"? NU! Au fost păstrate câteva clădiri mai mult sau mai puţin importante, iar restul la gunoi! Măcar Oprescu reconstruieşte Bucureştiul! Dacă venea nenea Nicuşor la Primărie cred că punea folie de protecţie la fiecare clădire şi nu construia nimic!
Cristian
14 iul 13:32
+0
VOTURI
-0
Poate ca a murit Coana Leana, dar vorba dumneaie a ramas de actualitate!
Atunci, in iunie 1987, Tovarasa Academician strigase "Jos porcaria!", iar biserica Sfanta Vineri a disparut imediat.
Au trecut ceva ani, insa genul acesta de demolari subite si ilegale ramane in vigoare ...
alex47
14 iul 13:09
+0
VOTURI
-0
Clădirea de la Haralambie Botescu 18 reprezenta istoria Bucurestilor .
Cine si care sunt interesele spre a demola tot ce sta "in calea Bulevardului IUranus " ???
Daca eram pe vremea "impuscatului" spuneam ca nu are carte si nici dragoste de istorie , pentru ce s-au demolat cartiere intregi , facandu-se loc mastodontului denumit spre a imbuna lumea - "Casa Poporului"...
Practic se continua demolarile haotice , fara a se cauta solutii de pastrare a cladirilor cu valoarea arhitecturala deosebita , legat de anii constructiei si tendintele respective in arhitectura.
Domnule Primar General Sorin Oprescu , faceti o mare greseala demoland fara nici o gandire constructiva.
Nu plecati urechile si capul , la acdeia care au interese imobiliare , folosindu-se de aceste demolari spre a pune mana pe terenuri si dand o alta folosinta acestora punand interesul personal inaintea celui de societate , de locuitori ai Bucurestiului.
Este foarte mare pacat , iar aceste cladiri de referinta in arhitectura romaneasca , vor mai putea fi vazute doar pe ",memoria peliculei" acelora care au fotografiat fiecare clipa a acestui act nechibzuit.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE