O bancă din România, obligată de Tribunal să convertească în lei un credit în franci elvețieniCredit Europe Bank a fost obligată printr-o decizie de Tribunalului București să convertească în lei creditul luat de un client în franci elvețieni. Instanta a cerut băncii și să înghețe cursul de schimb valutar franc elvetian/leu, pentru plata creditului, la valoarea de la momentul semnării contractului.

Un roman cu credit in franci elvetieni a obtinut INGHEȚAREA CURSULUI in instanta
Un român cu credit în franci elvețieni a obținut ÎNGHEȚAREA CURSULUI în instanță
Foto: realitatea.net

Pe 1 octombrie, Tribunalul Bucuresti a constatat, intr-un litigiu pe clauze abuzive dintre CEB si un client,  nulitatea clauzelor referitoare la riscul valutar dintr-un contract de credit ipotecar in franci elvetieni, conform avocatului Codrut Avram, cel care a asigurat reprezentarea in acest dosar.

Mai precis, instanta a dispus convertirea in lei a creditului in franci elvetieni si, totodata, inghetarea cursului de schimb valutar franc elvetian/leu, pentru plata ratelor, la valoarea de la momentul semnarii contractului din 2007, adica la un curs de 2,0950 lei/franci elvetieni. Pe deasupra, banca trebuie sa inapoieze clientului sume importante de bani.

"Banca trebuie sa restituie toate sumele incasate in plus, rezultate din diferenta de curs valutar, comisionul de acordare, dobanda legala aferenta acestor sume, si cheltuielile de judecata. De asemenea, este obligata sa calculeze ratele si toate rambursarile viitoare la cursul de 2,0950 lei/CHF si sa incaseze ratele conform unui grafic de rambursare emis in lei", a explicat Codrut Avram, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit sursei citate, solutia data de Tribunalul Bucuresti reprezinta un precedent important pentru procesele de acest gen. Prin urmare, aceasta poate fi invocata ca practica judiciara in cazul contractelor in moneda straina ce contin clauze de risc valutar.

Hotararea pronuntata in data de 1 octombrie de Tribunalul Bucuresti nu este definitiva. Partile pot face apel in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

 

Etichete: credit, credit europe bank, franci elvetieni, Tribunalul Bucureşti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE