O bucată dintr-un balcon al unei clădiri de pe Bdul. Regina Elisabeta a căzut pe trotuar. FOTOO bucată dintr-un balcon al unei clădiri pe pe Regina Elisabeta a căzut pe trotuar, luni seară, zona fiind împrejmuită de Poliţia Locală, pentru a restricţiona accesul pietonilor acolo. 

O bucata dintr-un balcon al unei cladiri de pe Bdul. Regina Elisabeta a cazut pe trotuar (Foto Hotnews)
O bucată dintr-un balcon al unei clădiri de pe Bdul. Regina Elisabeta a căzut pe trotuar (Foto Hotnews)

O clădire de pe Bulevardul Regina Elisabeta din Capitală se află într-o stare atât de degradată încât o bucată din balcon s-a despreins şi a căzut pe trotuar.

Imaginea a fost surprinsă luni, 8 februarie 2016, în jurul orei 18:30, fiind publicată de Hotnews. Zona este intens circulată, fiind în apropierea staţiei RATB de la Cişmigiu.

Zona a fost împrejmuită de Poliţia Locală, accesul pietonilor fiind înterzis. 

Citeşte şi Bucureştenii, în PERICOL PE STRADĂ! Care sunt clădirile care RISCĂ SĂ SE PRĂBUŞEASCĂ. GALERIE FOTO 

Fostul viceprimar al Capitalei, Cornel Pieptea, susţinea că mii de clădiri dărăpănate din centrul Bucureştiului au devenit un pericol real pentru cei care se încumetă să treacă prin preajma lor și, din păcate, sunt șanse mari ca lucrurile să se agraveze. Acesta îi cerea în vară Ministerului Culturii să intervină şi să analizeze cât mai urgent regulamentul de intervenţie privind reabilitarea clădirilor, elaborat de Primăria Capitalei. 

Vinovat de această situație este Guvernul României, mai exact Ministerul Culturii, care deși are de doi ani de zile pe masă regulamentul de intervenție elaborat de către Primăria Capitalei, conform Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, nu a binevoit să avizeze acest document, scrie viceprimarul Cornel Pieptea, într-un comunicat remis B365.ro. 

Clădire Splaiul Independenţei nr.2

"Nu știm nici măcar dacă regulamentul făcut de Primărie este bun sau prost, deși s-au făcut din partea instituției noastre trei reveniri pe această temă, semn că nepăsarea este cuvântul de ordine la ministerul condus de Ionuț Vulpescu", susţine Pieptea. 

Primăria Capitalei a realizat în termenele legale identificarea și inventarierea clădirilor și a proprietarilor care fac obiectul acestei legi. Astfel, au fost identitficați, într-o primă etapă, circa 2000 de locatari din 300 de imobile din perimetrul: Bd. Lascăr Catargiu, CaleaVictoriei, Bd. Carol – Bd. PacheProtopopescu, Bd. Gh. Magheru – Bd. N. Bălcescu – Bd. I. C. Brătianu, Bd. Regina Elisabeta – Bd. M. Kogălniceanu.

Clădire Splaiul Independenţei nr.3

În a doua etapă, Primăria a elaborat și transmis spre avizare către Ministerul Culturii regulamentul de intervenție pentru aceste imobile. Conform corespondenței oficiale, Primăria Capitalei a transmis ministerului, încă din august 2013, solicitarea de avizare a regulamentului de intervenție, revenind ulterior prin alte trei solicitări similare.

Conform Legii 153/2011, Primăria are obligația de a inventaria clădirile care intră sub incidența legii și de a realiza regulamentul de intervenție, care urmează să fie aprobat de Ministerul Culturii. Abia apoi se poate trece efectiv la reabilitarea fațadelor degradate de către proprietarii acestora, accesând, conform legii, credite cu dobânzi subvenționate și garantate 100% de către stat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale, pe o durată de cinci ani sau din surse proprii.

Clădire Bd. Elisabeta nr.29

În lipsa avizării regulamentului de intervenție de către Ministerul Culturii, toate procedurile sunt blocate, iar clădirile dărăpănate din Capitală rămân un pericol real pentru siguranța trecătorilor, scrie viceprimarul Capitalei. 

De asemenea, nu trebuie omis faptul că cele mai multe clădiri aflate în stare avansată de degradare, mai ales în centrul Bucureștiului, au o valoare arhitecturală deosebită, unele fiind chiar de patrimoniu, iar trecerea timpului, fără să se intervină pentru reabilitarea lor, va duce curând la dispariția lor.

Clădire Bd. Nicolae Bălcescu nr.21

"În aceste condiții, fac un apel public către ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, să analizeze cât mai urgent regulamentul de intervenție elaborat de Primăria Capitalei și să ia o decizie în legătura cu acest document, pentru a elimina riscul de a rămâne în memoria românilor ca ministrul din cauza căruia a ajuns în spital sau chiar a murit un cetățean care a avut ghinionul să treacă pe lângă o clădire dărăpănată, în momentul prăbușirii fațadei acesteia", se menţionează în comunicatul transmis de Pieptea în iulie 2015. 

Etichete: bdul regina elisabeta, bucata balcon, cladire degradata, pietoni, Sectorul 5, trotuar

0/2 COMENTARII
alin
09 Feb 07:34
+0
VOTURI
-0
de ce nu-l suna cineva de la presa pe ministrul culturii si sa-l intrebe ce se intampla cu avizul respectiv?
Radu
09 Feb 06:14
+0
VOTURI
-0
pai daca este o tara de hoti ce sa se faca? Nu exista o lege care sa oblige proprietarii sa-si reabiliteze fatadele cladirilor, primaria nu misca un deget pentru reconsolidarea cladirilor cu bulina rosie ( sunt multe cladiri care mai degraba ar trebui daramate si reconstruite). Inteleg ca nu ar trebui statul sa plateasca pentru reabilitarea proprietatilor private, dar daca proprietarul nu are bani? ar trebui atunci statul sa reabiliteze cladirea si sa-si recupereze investitia in 10-15 ani.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE