O echipă de astronomi, condusă de o româncă, a identificat o exoplanetă similară cu TerraO echipă de astronomi, condusă de dr. Diana Dragomir, specialist exoplanetolog al Universităţii din Chicago, a analizat informaţii transmise de Reţeaua de Telescoape a Observatorului din Las Cumbres, SUA. În urma prelucrării datelor, specialiştii au identificat o exoplanetă, pe care au denumit-o GJ 347Ob. Aceasta este de mărimea planetei Neptun, având o temperatură la suprafaţă de aproximativ 3.300 °C.

O echipa de astronomi, condusa de o romanca, a identificat o exoplaneta similara cu Terra
O echipă de astronomi, condusă de o româncă, a identificat o exoplanetă similară cu Terra

Pe parcursul cercetărilor, în atmosfera planetei au fost detectate particule de mici dimensiuni, împrăştiate de razele solare, fenomen cunoscut în lumea ştiinţifică sub denumirea de Dispersie Rayleigh. Acest proces are loc şi la nivelul atmosferei Pământului, motiv pentru care cerul are culoarea albastră pe care o ştim cu toţii, potrivit descopera.ro.

Rezultatele studiului au apărut în urma analizării datelor provenind de la telescoape ale filialelor Observatorului Las Cumbres, situate în Hawaii, Texas, Chile, Australia şi Africa de Sud. Cu ajutorul acestor aparaturi, au putut fi măsurate lungimile de undă ale spectrului atmosferei exoplanetei, proces în care a fost detectat fenomenul descris de fizicianul englez John Rayleigh, în secolul al XIX-lea. Conform acestuia, culoarea albastră a cerului este dată de pătrunderea razelor solare în atmosfera dominată de particule de hidrogen.

Chiar dacă exoplaneta nou-descoperită are o astfel de atmosferă, nu înseamnă că ea este identică cu Terra. Cu toate acestea, specialiştii nu exlcud posibilitatea ca în structura învelişului noii planete să fie identificate molecule de apă sau chiar metan.

Etichete: diana dragomir, exoplaneta, Neptun, terra

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h