O nouă materie obligatorie, în şcoli. Proiect adoptat la Camera DeputaţilorO nouă materie obligatorie ar putea fi introdusă în şcoli. Camera Deputaţilor a adoptat tacit o modificare la Legea educaţiei naţionale prin care se introduce în sistemul preuniversitar şi universitar disciplina ''Noţiuni de prim ajutor''.

O noua materie obligatorie, in scoli. Proiect adoptat la Camera Deputatilor (fOTO perfecte.ro)
O nouă materie obligatorie, în şcoli. Proiect adoptat la Camera Deputaţilor (fOTO perfecte.ro)

Proiectul a fost iniţiat de deputatul Tudor Chiuhodaru şi susţinut de mai mulţi senatori şi deputaţi. Potrivit iniţiativei legislative, "în toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ, preuniversitar şi universitar, se include disciplina «Noţiuni de prim ajutor» ca disciplină obligatorie de studiu''.

Singura categorie exceptată de această prevedere legislativă vizează educaţia timpurie (0—6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0—3 ani).

''Educaţia fizică şi sportul, precum şi orele de Noţiuni de prim ajutor în învăţământul preuniversitar sunt cuprinse în trunchiul comun al planurilor de învăţământ'', se mai arată în iniţiativa legislativă.

În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul anunţat că nu susţine această modificare legislativă. ''Precizăm că, în prezent, există în curricula şcolară, ca disciplină opţională «Disciplina de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate», care include şi noţiuni de prim ajutor'', arată Executivul.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

De asemenea, acesta reaminteşte că disciplinele obligatorii din cadrul curriculumului naţional se stabilesc prin planurile cadru.

Camera decizională pentru acest proiect este Senatul.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca niciun proiect de lege să nu mai fie adoptat tacit, urmând ca şi iniţiativele legislative pentru care comisiile de specialitate nu au formulat un raport să poată fi discutate în plen, a declarat, în data de 17 februarie, secretarul Niculae Mircovici, scrie Mediafax.

Decizia a fost anunţată după ce Camerei Deputaţilor a adoptat tacit o propunere legislativă care prevede interzicerea utilizării limbii materne a minorităţilor naţionale în raporturile cu autorităţile administraţiei publice locale, precum şi cu serviciile publice deconcentrate, decizie criticată în plen de reprezentanţii minorităţilor naţionale.

 

Etichete: MATERIE OBLIGATORIE, materii scoala, Noţiuni de prim ajutor, Tudor Ciuhodaru

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE